Sök
Stäng denna sökruta.

Rök och söt Marsala från Bunnahabhain

Det lilla Glasgowföretaget Vintage Malt Whisky Company buteljerar whisky från hela Skottland, men två faktorer har, mer än annat, bidragit till deras framgångar; Islaywhisky och innovativt fatarbete.

Få andra oberoende buteljerare är lika fokuserade på Islaywhisky. Genom långtgående avtal om fatfyllnad och ägarfamiljen Crooks unika kontakter och goda rykte på Islay har Vintage Malt Whisky Company skapat de välkända varumärkena Finlaggan och The Ileach, och dessutom lyckats vinna internationell ryktbarhet kring sin prestigeserie Cooper’s Choice, som mycket ofta gör sina nedslag på just Islay.

Cooper’s Choice kännetecknas även av ett aktivt fatarbete, där man gärna skapar helt nya smakbilder genom att slutlagra whiskyn på fat som tidigare innehållit vin eller någon spritdryck. På så sätt kompletterar man destilleriernas egna utgåvor snarare än konkurrerar med dem.

Bunnahabhain Sweet & Smoky Marsala Finish är ett sådant exempel. Här har man låtit en intensivt rökig ”Bunna” slutlagras två år i ett Marsalafat. Det söta starkvinet Marsala tillverkas i trakten runt staden med samma namn på Siciliens västkust och är, bland annat, ett måste i världsberömda desserten tiramisu. Det söta vinet i fatväggarna har lugnat ner röken och lockat fram gott om fruktiga dessert-toner.

Whiskyn är, som nästan alltid med Cooper’s Choice, ett singelfat och har buteljerats utan kylfiltrering och färgning. Fatet gav 261 flaskor och samtliga är vikta för svenska marknaden.

Slutsåld

Bunnahabhain “Sweet & Smoky” Marsala Cask Finish, Cooper’s Choice, 54,5%

Säljstart

Fredag 5 april, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41650-01

Alkoholhalt:

54,5%

Ursprung:

Islay, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

The Vintage Malt Whisky Co.

Destilleri:

Bunnahabhain Distillery

Råvara:

Hårt torvrökt malt, ca 35 ppm

Destillerad:

Anges ej

Buteljerad:

2024

Ålder:

Anges ej

Fat:

Cirka 4 års lagring på amerikansk ek och två års finish på marsalafat. Cask No. 1156.

Övrigt:

Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen.

Totalt antal flaskor:

261 fl. (På etiketten anges felaktigt 270 fl.)

Antal flaskor till Sverige:

261 fl.

PRIS

939 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörk bärnsten.

Doft:

Torv, cigarr, ekfat, hasselnötter samt fruktiga toner av torkade fikon och aprikoser.

Smak:

Söt malt, rök och torv, sultanrussin, mörk choklad och nötter.

Eftersmak:

Lång och söt med toner av aska, nötter och torkad frukt.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.