Sök
Stäng denna sökruta.

Sherrylagrad högesterrom

Ända fram till en bit in på 2010-talet såldes i princip all rom från legendariska jamaicanska destilleriet Hampden till bulkmarknaden, men när nya ägarfamiljen Hussey tog över lanserades de första originalbuteljeringarna i destilleriets mer än 300-åriga historia. Och när romnestorn Luca Gargano sedan involverades exploderade intresset för Hampdens högesterrom bland världens romkonnässörer.

Man vet inte exakt hur gammal romproduktionen är vid Hampden Estate, men redan 1684 visar besiktningsprotokoll att det odlades sockerrör på egendomen. Det gör Hampden till en av de äldsta sockerplantagerna på Jamaica. Och där det finns sockerrör finns det ofta spritpannor. Således är det inte otroligt att det pågick destillering av sockerrörsjuice redan under tidigt 1700-tal.

År 2008, efter en ägarkarusell där staten tagit över egendomen, såldes Hampden på auktion. Köpare var familjen Hussey som kom att investera stort i både farm och destilleri. Familjen har också engagerat sig i den regionala utvecklingen genom att bygga upp infrastruktur och skapa arbetstillfällen.

Hampden gör en mycket smakrik och esterrik rom i traditionell brittisk stil. Den vilar på fem grundprinciper; lokalt källvatten, potstilldestillering, vildjäsning med dunder, tropisk lagring samt att man aldrig använder färgämnen eller eftersötar någon rom.

Pagos är det ord man använder för vingårdar i Jerez och i den berömda sherrytriangeln i sydöstra Spanien. Ett passande namn på denna utgåva som för första gången låter oss uppleva mötet mellan Hampdens smakrika högesterrom och spanska Oloroso sherryfat.

Få kvar

Hampden Estate – PAGOS – Pure Single Jamaican Rum, Ex Sherry Cask, 52%

Säljstart

Fredag 5 april, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41651-01

Alkoholhalt:

52%

Ursprung:

Trelawny, Jamaica

Typ:

Engelska skolan, Pure Single Jamaican Rum

Ålder:

Anges ej

Producent:

Hampden Estate Distillery

Råvara:

Melass

Vatten:

Från källa ca 4 km söder om destilleriet

Jästtyp:

Vildjäst

Jäsning:

Lång. Cirka tre veckor.

Destillation:

100 % Potstill, double retort koppar-potstill

Fat:

Oloroso Sherryfat (500 lit.) från Bodegas Fundador i Jerez

Esterhalt:

467,9 gr/hlPA

Lagring:

100% tropisk lagring vid destilleriet

Övrigt:

Ej eftersötad, lagrad på Hampden Estate

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

188 fl.

PRIS

978 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Kopparfärgad.

Doft:

Stor och djup. Först kommer toner av tropiska kryddor, aprikoskärnor, kryddnejlika, rostad valnöt, blodapelsin och körsbär. Med luftning och tid framträder kamfer, sultanrussin, dadlar och kaffe.

Smak:

Fyllig och kraftfull. Rörsocker, kastanjehonung och tropiska blommor Där finns också vaniljstång, kakaobönor och fina subtila tanniner.

Eftersmak:

Lång och komplex. Toner av rörsocker, kokos, kaprifol och senapsfrön, men även tobak, valnötter, russin, limeblommor samt en viss pepprighet.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.