Sök
Stäng denna sökruta.

Nikka The Grain – En uppvisning i blandningskonst

Japansk grainwhisky och i synnerhet blendwhiskyn som producerats för den internationella marknaden har ofta imponerat. Båda de stora bolagen Nikka och Suntory buteljerar blendwhisky som är enastående god, lättdrucken och komplex. Det är svårt att finna någon skotsk motsvarighet som matchar smakbilden. En av de främsta orsakerna till detta är att råvaran i de japanska pannorna oftast är majs istället för vete. Majsråvaran ger en sötare och fruktigare whisky än vad man producerar i västvärlden.

Nikkas master blender Masashi Watanuki har verkligen skämt bort oss med sina briljanta kompositioner av blended whisky och blended malt, där Nikka from the Barrel är någon slags kronjuvel som tagit hem mängder med utmärkelser i whiskytävlingar över hela världen. Nu har han komponerat Nikka The Grain, en grainwhisky där han använder sju olika whiskytyper från fyra av Nikkas destillerier:

Nishinomiya Distillery: utanför Osaka är Nikkas forsknings- och utvecklingsdestilleri. Här stod de coffeypannor som 1999 flyttades till Miyagikyo. De användes till att göra både grain- och maltwhisky utifrån majs och korn. Nishinomiyawhiskyn som ingår i Nikka The Grain destillerades 1988.

Miyagikyo Distillery: från Miyagikyo kommer coffeydestillerad grain och malt. Den görs utifrån majs- och kornråvara. Whiskyn destillerades under 2010-talet.

Moji Distillery: ligger i södra Japan. Det är ett stort destilleri som används för att tillverka shochu, likör och grainwhisky. Whiskyn destillerades 2017 i rostfria pot stills med mältat och omältat korn som råvara.

Satsumatsukasa Distillery: ligger på Japans sydspets. Det är främst ett Shochu-destilleri men tillverkar också råg-, majs- och maltwhisky. Spriten är destillerades i rostfria pot stills 2018 och 2019.

Nikka The Grain buteljerades jubileumsåret 2023, sextio år efter att Masatka Taketsuru installerade den första av Nikkas legendariska Coffeypannor, och ingår i Nikkas Discovery-serie. Whiskyn är en uppvisning i blandningskonst. En komplex och smakrik whisky som visar fram japansk whiskytillverkning från sin allra bästa sida.

I lager

Nikka The Grain Discovery Series. Limited Edition 2023, 48%

Säljstart

Torsdag 11 april, webblansering, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41626-01

Alkoholhalt:

48%

Ursprung:

Japan

Typ:

Grain Whisky

Producent:

The Nikka Whisky Distilling Co., Ltd

Destilleri:

Nishinomiya, Miyagikyo, Moji & Satsumatsukasa

Destillerad:

Destillerad mellan 1988 och 2019

Buteljerad:

2023

Komponenter:

Nishinomiya Coffey Grain (1988: Coffey Still, majs + mältat korn)

Nishinomiya Coffey Malt (1988: Coffey Still, mältat korn)

Miyagikyo Coffey Grain (2010-tal: Coffey Still, majs + mältat korn)

Miyagikyo Coffey Malt (2010-tal: Coffey Still, mältat korn)

Moji Barley Grain (2017: Pot Still, omältat + mältat korn)

Satsuma Barley Grain (2018: Pot Still, omältat + mältat korn)

Satsuma Corn & Rye (2019: Pot Still, majs + råg + mältat korn)

Vatten:

Anges ej

Fat:

Amerikanska fat; first fill, second fill, re-charred och nya.

Angels share:

Anges ej

Övrigt:

Ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

4 800 fl. till Europa

Antal flaskor till Sverige:

184 fl.

PRIS

1 595 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllengul med dragning åt koppar.

Doft:

Söta vaniljtoner, mogna päron och banan märks i primärdoften, sedan kommer nötiga inslag som sakta övergår till nybakade kolakakor, vaniljkräm och karamell.

Smak:

Fyllig och mjuk, eken kommer med komplexa kryddor, krämig majs och söt vanilj.

Eftersmak:

Lång och fyllig, kryddig ek, hasselnötter och uppfriskande mjuka toner i fin balans.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.