Sök
Stäng denna sökruta.

Port Ellen – whiskyvärldens heliga graal

Sedan Port Ellens nedläggning 1983 har destilleriets whisky vuxit fram som ett av whiskyvärldens allra hetaste samlarobjekt.

I dag finns näst intill inga fat kvar. De oberoende buteljerare som tidigare haft fat i sina lager har endast i undantagsfall lyckats motstå lockelsen att tjäna stora pengar genom att buteljera och sälja. Därför är varje Port Ellen-fat som nu dyker upp på marknaden en sensation. De borde inte finnas kvar. Men är det någon buteljerare som kan överraska så är det Gordon & MacPhail, och nu gör de just detta ännu en gång och lanserar ett 42-årigt Port Ellen-fat från 1981.

Det är egentligen ganska märkligt att Port Ellen blivit så eftertraktat. En stor del av destilleriets rykte grundar sig nämligen på endast 16 års produktion. Port Ellen var i stort sett stängt under större delen av 1900-talet. Destilleriet gick i malpåse 1927 och öppnades inte igen förrän 40 år senare. Men produktionen var endast igång fram till den ödesdigra marsdagen 1983 när United Distillers valde att stänga ett stort antal av sina destillerier. Port Ellen var under dessa 16 år en blendwhiskyfabrik som producerade rökkrydda till Johnny Walker, White Horse och andra av ägarbolagets berömda whiskysorter. Någon officiell singelmaltwhisky lanserades aldrig under Port Ellens eget namn.

Port Ellen Distillery har haft en enorm historisk betydelse för whiskyindustrin. Det var på Port Ellen som Aeneas Coffey gjorde sina experiment med kolonndestilleringen som kom att revolutionera hela spritvärlden. Det sägs också att det var vid Port Ellen som Septimus Fox utvecklade spritskåpet, som nu är standard vid världens alla destillerier.

När Port Ellen-fat började dyka upp under åren kring Millennieskiftet blev de snabbt en snackis. I dag betalas flaskorna till makalösa priser på auktionerna och samlarmarknaden är sjövild. Detta insåg ägarbolaget och trots att Port Ellens utrustning var demolerad eller såld kunde man inte motstå frestelsen att återuppbygga destilleriet, som nu har återinvigts på Islay. Någon buteljering från nya Port Ellen har ännu inte lanserats.

Nu har Gordon & MacPhail buteljerat en Port Ellen med imponerande ålder; en 42-åring som lagrats på ett refill Sherry Butt. En dyrgrip av allra mest exklusiva slag. Endast 181 flaskor i hela världen, och blott en enda av dem kommer till Systembolaget.

Slutsåld / Väntelista

Port Ellen 1981, G&M Private Collection, Sherry Butt, 42 Years Old, 52,5%

Säljstart

Torsdag 11 april, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41624-01

Alkoholhalt:

52,5%

Ursprung:

Islay, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Port Ellen Distillery

Destillerad:

28 januari, 1981

Buteljerad:

6 februari, 2023

Ålder:

42 år

Fat:

Refill Sherry Butt, Cask No. 290

Övrigt:

Naturlig färg, ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

181 fl.

Antal flaskor till Sverige:

1 fl.

PRIS

129 950 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Mörk choklad, ingefära och kanel. Därefter svarta vinbär, dadlar och söt vanilj.

Smak:

Fyllig med smak av engelsk fruktkaka, bakade äpplen och söt härlig rök som följs av jordnötskonfekt, mörka körsbär och kryddiga peppartoner.

Eftersmak:

Lång och smakrik med inslag av torkad frukt och brasvedsrök.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.