Sök
Stäng denna sökruta.

Femte Herrgårdsutgåvan från Hampden Estate

The Great House på Hampden Estate är den ståtliga herrgård som ursprungligen uppfördes av den skotske herremannen Archibald Stirling som ägde farmen under 1700-talet. Han var en affärsman som lyckades med det som sagorna brukar berätta om; Som mycket ung gav han sig ut i världen för att söka lyckan och som 40-åring återvände han till Skottland, oändligt förmögen, och levde slottsliv i resten av sina dagar.

Ingen vet exakt hur gammal romproduktionen på Hampden Estate egentligen är, men högst troligt är den mycket gammal. Hampden nämns i skrift så tidigt som 1684 och The Great House, som byggdes 1779, är sammanflätat med den Jamaicanska romhistorien. Ända in på 1900-talet användes herrgårdens bottenvåning som romlager. Godset är byggt enligt traditionell kolonial arkitektur, med stor takhöjd, höga fönster, stora verandor och en vacker trädgård. I dag fungerar Hampden Great House som museum, men också som en magnifik gästbostad vid prominenta affärsbesök.

Hampden Estate ägs av familjen Hussey, som förvärvade egendomen på auktion 2008. Hussey har storsatsat på romtillverkningen och sett till så att Hampden Estate har blivit ett eget mycket framgångsrikt varumärke.

Hampdens rom görs uteslutande i potstills. Man använder sig av surmäsk, så kallad ”dunder”, mäsken får vildjäsa i orörda jäshus där jästcellerna sitter i jäskar, luft och väggar. Man använder eget källvatten, eftersötar aldrig och lagrar uteslutande vid destilleriet.

Till 2023 års utgåva av Great House Edition har Hampdens Master Distiller skapat en blend av två olika Distillery Marks; Kraftfulla HLCF (Hampden Light Continental Flavoured) samt den, i sammanhanget, något lättare LROK (Light Rum Owen Kelly). Resultatet är en kraftfull och kryddig rom, fylld med fruktiga estrar i en stil som bör kunna tilltala både romälskare och whiskyfantaster.

I lager

Hampden Great House Distillery Edition 2023, 57%

Säljstart

Fredag 17 maj, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41674-01

Alkoholhalt:

57%

Ursprung:

Trelawny, Jamaica

Typ:

Engelska skolan, Old Pure Single Jamaican Rum

Ålder:

Anges ej

Producent:

The Hampden Estate Distillery

Buteljerad:

2023

Råvara:

Melass

Vatten:

Från källa ca 4 km söder om destilleriet

Jästtyp:

Vildjäst

Jäsning:

Lång, från en vecka till flera veckor beroende på Distillery Mark

Destillation:

Double retort Pot still

Fat:

Ex-Bourbonfat

Distillery Marques:

Anges ej. Inofficiellt: HLCF (400-600 gr/hlpa) och LROK (200-400 gr/hlpa)

Esterhalt:

376 gr/hlpa

Lagring:

Tropisk lagring

Sockerhalt:

Inget tillsatt socker

Angels share:

Omkring 8 %

Övrigt:

Femte utgåvan i serien. Inga tillsatta färgämnen.

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

107 fl.

PRIS

1298 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Djupt gyllene.

Doft:

Stor och raffinerad med doft av råsocker, vanilj, ananas, banan, tobak och ek.

Smak:

Kraftfull och smakrik med livliga toner av kamfer och gräs som följs av kryddnejlika, vanilj, citron, akaciahonung och lakrits.

Eftersmak:

Lång finish med inslag av råsocker, kokos, mandel, ingefära, mirabellplommon och örter.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.