Sök
Stäng denna sökruta.

Prestigeblend från Indiska Oceanen

Romföretaget Velier, med grundaren Luca Gargano i spetsen, är en av romvärldens mest tongivande aktörer. Företaget buteljerar rom från mängder av länder och till och med från destillerier som inte längre finns. Det var exempelvis Luca Gargano som ”återupptäckte” nedlagda Caroni i början av 2000-talet. Gargano har också arbetat intensivt med att bringa ordning i romvärlden och har bland annat utvecklad Gargano Classification.

Papalin är namnet på den ort i Italien, strax söder om Padova, där Velier har sin hemvist. Det är också namnet på det projekt som Luca Gargano benämner ”The Tropical Dependent Bottler”, där Velier, i partnerskap med tropiskt belägna destillerier, skapar unika och ofta otraditionella romblends som destilleras, lagras, blandas och buteljeras på respektive destilleri.

Den första utgåvan i Papalinserien kom 2014 och var en blandning av Venezuela- och Kuba-rom, med ett mindre tillskott av berömda Caroni från Trinidad. Sedan dess har Luca Gargano tagit oss med till Jamaica, Haiti och nu är det dags för den franska ön Réunion.

Réunion tillhör Frankrike och ligger mitt ute i Indiska oceanen, cirka 80 mil rakt österut från Madagaskar. Réunion har drygt 800 000 invånare och sockerrörsodling är en betydande inkomstkälla. Rom är öns stolthet och exporteras över hela världen. Papalin 10 Years Old Vatted Rum har blandats av fyra romsorter i åldersspannet 10- 15 år.

I lager

Papalin 10 Years Old, Original Vatted Rum, Réunion, 50%

Säljstart

Fredag 17 maj, utvalda butiker (ca 4st) samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11251-01

Alkoholhalt:

50%

Ursprung:

Réunion, Indiska Oceanen (Departement till Frankrike)

Typ:

Vatted Rum

Producent:

Velier SpA

Destilleri:

Anges ej

Destillerad:

2005 – 2010

Buteljerad:

November 2023

Destillation:

Pot Still

Ålder:

>10 år

Råvara:

Melass

Fat:

Fransk ek

Jästtyp:

Traditional: saccharomyces, Grand Arome: olika jästtyper

Jäsning:

Traditional: 36-48 timmar. Grand Arome: 5-6 dagar.

Esterhalt:

275 gr/HLAP

Lagring:

Réunion Island

Komponenter:

10-årig traditionell melassrom (20%), 12-årig traditionell melassrom (25%), 11-årig Grand Arome högesterrom (23%) och 15-årig traditionell melassrom (32%).

Sockerhalt:

Anges ej

Angels share:

Ca 6-8 %

Totalt antal flaskor:

3 608 fl.

Antal flaskor till Sverige:

167 fl.

PRIS

1 179 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Elegant och komplex. Inleder med apelsin och choklad, därefter mogen mango, mineraltoner, skiffer och lätta kolväteångor.

Smak:

Smakrik med viss sötma. Fruktiga och kryddiga inslag av apelsinzest, mango, aprikos, ingefära, rörsocker och ek.

Eftersmak:

Lång finish med mango, aprikos, kakao, rörsocker och rooiboste.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.