Sök
Stäng denna sökruta.

Extrasläpp av tioårig Yoichi

Yoichis tioåring är en av de verkliga japanska klassikerna och en av de whiskysorter som har banat väg för det japanska whiskyundret. I början av 2000-talet fanns det en handfull japanska destillerier, nu är de fler än 100. Den närmast osannolika utvecklingen har till stor del kommit som en följd av Nikkas framgångar med Yoichi och Miyagikyo, och inte minst på grund av den enorma succé som TV-serien Massan gjorde. I 150 avsnitt kunde den japanska tv-publiken följa den fängslande historien om Rita och Masataka Taketsuru och hur de tillsammans grundade sitt hjärtebarn, Yoichi Distillery, utanför Sapporo. Framgången blev så stor att nästan all japansk whisky sålde slut och lagerhusen gapade tomma.

2015 gick det inte längre att uppehålla en åldersbestämd range. Nikka beslutade att dra tillbaka Yoichi 10 från samtliga marknader. Samtidigt sjösattes omgående ett arbete för att återupprätta lagren med sikte på att åter kunna lansera Yoichi med en åldersbestämd range.

Det tog åtta år innan nivåerna var tillbaka. Då återkom Yoichi 10 med besked och en hel whiskyvärld provade med stor spänning. Skulle den vara lika bra som den en gång var? Det var den, skillnaderna var mycket små och smakdomarna jublade. Det var samma superba balans mellan frukt och rök, malt och sötma som gjort gamla versionen till en världssuccé.

Glädjande nog har vi lyckats få en liten extraallokering av Yoichis tioåring till svenska marknaden.

Slutsåld

NIKKA Yoichi 10 Years Old Single Malt, 45%

Säljstart

Torsdag 23 maj, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41467-01

Alkoholhalt:

45%

Ursprung:

Yoichi, Hokkaido, Japan

Typ:

Single Malt Whisky

Producent:

The Nikka Whisky Distilling Co, Ltd.

Destilleri:

Yoichi Distillery

Ålder:

10 år

Råvara:

Mältat korn, lätt torvrökt

Vatten:

Mjukt vatten från floden Yoichi

Fat:

Anges ej. Lagrad vid destilleriet på Hokkaido

Jäsning:

Ca 120 timmar i temperaturkontrollerade rostfria tankar

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

148 fl.

PRIS

1 549 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Generös och inbjudande med fruktiga toner av aprikos, lime och banan samt vanilj och smör som för tankarna till nybakade wienerbröd. Därtill diskreta torvtoner, cederträ och ett friskt inslag av gröna örter.

Smak:

Välbalanserad och rund med fruktiga toner av banan, aprikos och citronzest som kompletteras av vanilj, mördegskakor, ek, cederträ, peppar och torvrök.

Eftersmak:

Lång och elegant finish med vanilj, ek, torv och peppar.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.