Sök
Stäng denna sökruta.

Sherryfatlagrad Haitirom från Velier

Haiti utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola. Det är ett komplext land med stora utmaningar. Starkt präglat av sitt afrikanska arv, slavkulturen och mer än hundra år som fransk koloni. Samtidigt en stolt nation som blev det första landet i Karibien att driva ut sina kolonisatörer och utropade självständighet 1804.

Många av Haitis romdestillerier producerar en traditionell Haitisk romstil som kallas Clairin. Den har sitt ursprung på sockerplantagerna där den destillerades i primitiva pannor på ett hantverksmässigt vis. Clairin görs av sockerrörsjuice som får vildjäsa och får ofta en råare, gräsigare och jordigare smak än traditionell rom. Clairin har på senare år vunnit stor popularitet bland romentusiaster och bartenders runt om i världen som uppskattar autenticitet och komplexitet.

Papalin Haiti 6 Years Original Vatted Rum är en blandning av sju fat från tre olika Clairindestillerier; Sajous, Vaval och Casimir. Utifrån detta har Veliers romnestor Luca Gargano skapad en blend som sedan lagrats sex år på Oloroso sherryfat från välkända Bodegas Lustau. Resultatet är en mörk, koncentrerad och mycket smakrik rom. Totalt producerades 2951 flaskor.

Slutsåld

Papalin 6 Years Old, Haiti Original Vatted Rum, Ex-Sherry Casks, 54,1%

Säljstart

Torsdag 23 maj, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41649-01

Alkoholhalt:

54,1%

Ursprung:

Haiti

Typ:

Vatted Rum, franskinfluerad

Ålder:

6 år

Producent:

Velier SpA

Destilleri:

Tre olika destillerier: Sajous, Vaval och Casimir

Destillerad:

2017

Buteljerad:

2023

Råvara:

Sockerrörsjuice + sockerrörssirap

Vatten:

Anges ej

Jästtyp:

Vildjäst

Jäsning:

Vildjäsning i omkring fem dagar

Destillation:

Pot still

Fat:

Oloroso sherryfat från Bodegas Lustau

Esterhalt:

416 g/HLAP

Lagring:

Sex års tropisk lagring i Haiti

Sockerhalt:

Anges ej

Angels share:

Omkring 8%

Övrigt:

En blandning av sju fat från tre olika destillerier. Blenden är skapad av Luca Gargano.

Totalt antal flaskor:

2 951 fl.

Antal flaskor till Sverige:

53 fl.

PRIS

997 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Mörk mahogny.

Doft:

Stor doft av sherryfat, cederträ, rostade valnötter, bränt socker, muskot, vanilj, inlagda körsbär, banan och aprikos.

Smak:

Fyllig och kryddig med inslag av choklad, ingefära, peppar, farin och smörkola.

Eftersmak:

Lång och rund med toner av torkade fikon, kakao och muskot.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.