Sök
Stäng denna sökruta.

Sherry Solist från Kavalan

När den taiwanesiska whiskyn Kavalan dök upp i västvärlden var den en stor överraskning. Få visste, trodde eller anande att det gjordes kvalitetswhisky i det avlägsna landet. Inte så konstigt med tanke på att all alkoholproduktion varit statligt kontrollerad fram till början av 2000-talet.

När Kavalan, 2005, började tillverka en singelmalt med sikte på den internationella marknaden tog det inte mer än drygt två år innan de första smakproverna började dyka upp, och när själva lanseringen kom ett år senare blev det en sensationell debut. Whiskyn var makalöst bra och kammade hem åtskilliga priser.

Idag är Kavalan allmänt erkänt som en av whiskyvärlden klarast lysande stjärnor och exporteras till fler än 60 länder.

Det som gör Kavalans whisky så unik är främst två faktorer, dels den tropiska lagringen med en årsmedeltemperatur som är upp till 20 gånger högre än i Skottland, dels att man skär ett mycket litet hjärta från spritpannan och på så sätt får ett renare destillat.

Lagringsförhållandena är unika och avdunstningen ur faten kan ligga på upp till tolv, ibland femton procent årligen. Den höga temperaturen tillsammans med det smala hjärtat i destillationen gör att whiskyn mognar mycket snabbt, rent av hisnande fort. Efter bara några år påminner whiskyn om en betydligt äldre skotsk singelmalt.

De buteljeringar som fått allra bäst mottagande är de så kallade Solisterna, utvalda fat av sensationell kvalitet som buteljeras vid naturlig fatstyrka. Det var Solist-serien som öppnade världens ögon för Kavalan och särskilt väl emottagna har sherrylagringarna blivit.

Den Solist som nu lanseras är ett Olorosofat. Whiskyn är cirka sex år gammal och buteljerad vid naturlig fatstyrka.

I lager

Kavalan Solist, Single Sherry Cask, 54%

Säljstart

Fredag 31 maj, utvalda butiker (ca 5 st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41695-01

Alkoholhalt:

54%

Ursprung:

Yanshan, Yilan County, Taiwan

Typ:

Single Malt Whisky

Producent:

Kavalan Distillery

Destillerad:

10 maj 2017

Buteljerad:

26 maj 2023

Ålder:

Anges ej på etiketten, inofficiellt ca 6 år.

Råvara:

Orökt mältat korn

Vatten:

Lokal källa nedanför ”Snow Mountain”, näst högsta berget i Taiwan 3 886 möh

Fat:

Oloroso Sherry Cask, Cask No. S170510052D

Jäsning:

60 – 72 timmar i rostfria washbacks

Angels share:

Upp till 15 %

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, ej färgad

Totalt antal flaskor:

208 fl.

Antal flaskor till Sverige:

96 fl.

PRIS

1 919 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörk mahogny.

Doft:

Stor doft med tydlig sherryfatskaraktär. Inslag av guldnougat, vanilj, sultanrussin, torkad persika, apelsinzest, honung, muskot och ek.

Smak:

Fyllig och rund med rika sherrytoner. Kaffe, choklad, hasselnötter, sultanrussin, ek, kanel och peppar.

Eftersmak:

Lång och något kryddig finish med torkad frukt, ek, kanel, muskot och mörkrostat kaffe.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.