
Highland-whisky med portvinskaraktär
Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland.
Det är ganska märkligt att sherryfat blivit så populärt i whiskyindustrin, medan portvinsfaten egentligen aldrig riktigt etablerat sig.
Engelsmännen hade en omfattande handel med både Portugal och Spanien. Av historiska skäl var förhållandet med fransmännen ansträngt, men spanjorer och portugiser gjorde man gärna affärer med. Portvin blev omåttligt populärt i England och engelsmän kom att grunda stora handelshus i Portugal. Ännu idag är flera av dagens portvinshus helt eller delvis ägda av britter.
Men det skulle ändå dröja till slutet av 1990-talet innan portvinslagrad whisky blev populärt. Det var främst David Stewart hos William Grant och Bill Lumsden på Glenmorangie som då började experimentera med att slutlagra whisky på portvinsfat.
Även Arran var tidigt ute med slutlagringar. Destilleriet kom under sina första år att ta fatexperiment och slutlagringar så långt att branschorganisationen SWA sägs ha reagerat och lär ha försökt sätta käppar i hjulet för experimentlustan. Det diskuterades ett förbud, men marknaden hade sagt sitt. Whiskyn blev utmärkt och i flera fall storsäljare.
Arran var ett av de destillerier som gick i bräschen för slutlagringsexperimenten. Flera av dessa buteljeringar har aldrig återkommit, men de allra mest lyckade håller man fast vid. Portvinslagringen är en av dessa.
Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland.
Kilchoman Sanaig Àrd – ett rökigt muskelpaket för svenska smaker Kilchoman Sanaig
Hampden växer mer och mer fram som ett av världens främsta romdestillerier.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår Personuppgiftspolicy.
Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.
Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.
I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.