
Highland-whisky med portvinskaraktär
Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland.
När det nya årtusendet grydde med nya förhoppningar och stora planer gick Kathy och Anthony Wills och funderade på att starta ett eget litet whiskydestilleri. Under hela sitt yrkesliv hade Anthony jobbat i dryckesindustrin och han såg med vemod hur den traditionella whiskyn trängdes undan av storbolagen, som dessutom börjat sätta lås på sina lagerhus för buteljerare som Anthony. Han ville bygga ett gammaldags gårdsdestilleri och göra whisky som man gjorde whisky förr. Det blev Kilchoman.
Kathy Wills familjehem låg på Islay och familjen var bekanta med Mark French som drev Rockside Farm på västra delen av ön. Där kunde de hyra in sig i en gammal kvarn och några mer eller mindre förfallna byggnader och påbörja ett omfattande renoveringsarbete. Anthony och Kathy ville återupprätta äldre tiders gårdsdestillerier där allt från odling till buteljering gjordes i liten skala hemma på gården. År 2002 kunde planerna sjösättas med hjälp av investerare och eget kapital, och tre år senare destillerades de första dropparna. Men det kunde gått illa från allra första början.
Anthonys son James berättar: ”Pappa hade åkt till Edinburgh för att kolla på rugby och lämnat mig och min bror George att sköta torveldningen. Vi tyckte väl att det var ett tråkigt jobb och ville hem så fort som möjligt. Så istället för att göra som vi blivit tillsagda och skyffla in en kolsäck i taget slängde vi på flera säckar och stack hem. Det dröjde inte länge förrän brandkåren ringde. Hela kölnan stod i lågor. Jag minns i alla fall att det doftade gott, men det var en dyrköpt läxa både för pappa och oss. Det blev inget mer mältat det året”.
I början gällde det att vända på slantarna och vara mycket försiktig. En del av utrustningen köptes begagnad, men att det kan vara dyrt att köpa billigt var snart ett faktum. En second hand-panna exploderade, rörledningar läckte och ett sherryfat på ett halvt ton gled av trucken och slog sönder en vägg i lagerhuset.
Anthony och Kathy Wills med familj.
Kilchoman – namnet tog man från en gammal kyrkoruin vid den närbelägna och pittoreska havsviken Machir Bay – lanserades 2009, drygt tre år gammal. Att sälja ung whisky var nästa hinder att övervinna. Ännu hade inte NAS-trenden slagit igenom med full kraft och branschen satte fortfarande likhetstecken mellan ålder och kvalitet, men i takt med att Islaywhiskyn bara ökade i popularitet ökade också intresset för det nya gårdsdestilleriet.
När Kilchoman drog igång var det egentligen bara Arran som vågat göra något liknande, branschen skakade ännu efter 80-talets nedläggningsvågor och något så vanskligt som att satsa på whisky var det få som vågade sig på. Men Kilchoman banade väg och kom att bli en förebild och inspiration för flera andra whiskyprojekt över hela världen. Inte minst svenska High Coast som tog inspiration från Islay och lät installera kopior av Kilchomans pannor. Kilchomans blev även en förebild för en lång rad gårdsdestillerier som etablerats på senare år.
Ända sedan starten har idén med Kilchoman varit att allt ska göras på gården på samma sätt som i gamla tider. Det gick till en början men populariteten gjorde snart att det egna maltgolvet inte räckte till och man behövde komplettera med färdigmältat korn från Port Ellen Maltings.
I dag har maltgolven utökats och det golvmältas så mycket det går på Rockside Farm, men Islaytorv skickas också till fastlandet för att mätta den malt som behövs för att göra Kilchoman. 2019 dubblades kapaciteten och två nya pannor installerades, men redan planerar familjen för ytterligare investeringar, som kommer att öka kapaciteten till omkring en miljon liter ren alkohol årligen, vilket skulle göra det lilla gårdsdestilleriet större än exempelvis Oban och Glen Scotia.
Whiskyn som Kilchoman producerar skiljer sig från övriga Islaydestillerier på flera sätt. Man har 100 % fokus på att göra en bra singelmalt, medan flera andra Islaydestillerier i huvudsak gör whisky till blendindustrin. Kilchoman säljer ingenting i bulk eller till blendwhisky. Som en följd av detta investerar man mer än de flesta skotska destillerier i fatkvalitet. Man använder nästan bara dyra förstagångsfat och buteljerar i små batcher. Den påkostade fatpolicyn gör att Kilchomans whisky sticker ut i jämförelse med mycket annan Islaywhisky. Den får en intensiv fatkaraktär och en fruktigare ton, som maskerar en del av den annars riviga Islayröken.
Kilchomans husstil är distinkt rökig whisky med en tydlig sälta och eleganta citrustoner. Kilchomans buteljeras oftast ung precis som i gamla tider och görs på ett så ålderdomligt sätt som det bara går att driva ett modernt destilleri.
I dag har Kilchoman en kort core range med endast tre buteljeringar; bourboninfluerade Machir Bay och den mer sherrymättade Sanaig, samt nyligen introducerade Batch Strength som är tänkt att varieras från år till år. Årets utgåva har lagrats på bourbon-, sherry- och rödvinsfat och buteljeras vid 57%.
Symposion gläds åt att få inleda ett samarbete med detta traditionsbevarande Islaydestilleri. Den första lanseringen är en Batch Strength-utgåva som lagrats på bourbon-, sherry- och rödvinsfat.
Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland.
Kilchoman Sanaig Àrd – ett rökigt muskelpaket för svenska smaker Kilchoman Sanaig
Hampden växer mer och mer fram som ett av världens främsta romdestillerier.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår Personuppgiftspolicy.
Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.
Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.
I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.