Sök
Stäng denna sökruta.

Yoichi – Japans ”skotska” whisky

Yoichi Distillery var drömmen som Masataka Taketsuro och hans skotska hustru Rita kunde förverkliga efter många års svårigheter, konflikter och sparande. Paret kastades mellan hopp och förtvivlan men övergav aldrig sin livsdröm om ett eget destilleri. Det är lätt att glömma den roll Rita spelade i denna strävan. Trots att hon kämpade mot svårigheter, som sjukdom, rasism, spionanklagelser, hemlängtan och dålig ekonomi, stod hon vid sin makes sida ända till sin död 1961. Även om Rita aldrig spelade någon aktiv roll i uppförandet av Yoichi så har Masataka flera gånger betonat den viktiga roll hon spelade i förverkligandet av destilleriet. I dag ligger de båda begravda vid destilleriet.

När Yoichi byggdes användes skotska Longmorn Distillery, där Masataka Taketsuru hade praktiserat 1920, som förebild och inspiration. Hela projektet hölls i det närmaste hemligt eftersom den japanska affärsmoralen är så stark så att paret Taketsuru ansåg sig skyldiga att fullgöra det tioåriga kontrakt som Masataka hade med Suntory där han fått uppdraget att bygga Japans första destilleri. Inte ens när Yoichi stod färdigt kändes det legitimt att börja producera whisky. Istället började man att göra äppelprodukter, därav namnet Nikka som är en förkortning av ”Dai Nippon Kaju Kabushiki Kaisha” och betyder ”det stora japanska juicebolaget”.

Yoichis singelmalt är den mest kraftfulla av den japanska whiskyn. Den är i regel mer rökig och robust än annan japansk whisky. Inslaget av rökig malt är större och tillsammans med lång jäsning och de direkteldade pannorna, som är designade för att skapa olika typer av destillat, kan Yocihi producera en mycket smakrik och kryddig whisky.

I lager

NIKKA Yoichi Single Malt Whisky 45 %

Säljstart

Fredag 20 september, utvalda butiker (ca 55st) samt webblager kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11358-01

Alkoholhalt:

45 %

Typ:

Single Malt Whisky

Destilleri:

Yoichi Distillery

Ålder:

Anges ej

Råvara:

Mältat korn (torvrökt till ca 10–15 ppm)

Vatten:

Mjukt vatten från floden Yoichi

Jäsning:

Cirka 120 timmar i temperaturkontrollerade (ca 20°C) rostfria jästankar

Destillation:

Dubbeldestillation i koleldade, direktvärmda, potstills med nedåtsluttande lynearms

Fat:

Huvudsakligen ex-sherryfat samt nya amerikanska ekfat

Totalt antal flaskor:

Anges ej.

Antal flaskor till Sverige:

3 000 fl.

PRIS

798 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Rund och generös med torvig rök, ekfatsvanilj samt fruktiga toner av citrus, persika och gula äpplen. Därtill kryddiga noter av lakrits, muskot och ingefära.

Smak:

Kraftfull och välbalanserad med inslag av rök, torv, kryddor, melon, persika och honung följs av choklad, nötter, mandel och vanilj.

Eftersmak:

Utvecklad, lång och silkeslen. Massor av frukt, päron, plommon och äpplen. Torvröken finns kvar och övergår mer och mer i en örtig och maltig avslutning med inslag av sälta, mentol, koriander, kastanjer och läder.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Yoichi

Masataka Taketsuru föddes i en familj som bryggt sake sedan tidigt 1700-tal. Han utbildade sig i kemi vid högskolan i Osaka, men rekryterades innan han var klar med studierna till det Osakabaserade företaget Settsu Shuzo. Där fick han bland annat blanda fram ”whisky” med hjälp av kryddblandningar och smaksättningar. Arbetsuppgifterna väckte en passion för västerländska drycker. Han ville tillverka whisky på riktigt och fick uppdraget att resa till Skottland för att lära sig whiskytillverkningens hemligheter.

I juli 1918, drygt 20 år gammal, lämnade Masataka Taketsuru Japan. Han skrev in sig vid universitetet i Glasgow där han blev en flitig besökare på universitetsbiblioteket. Framförallt studerade han en 450-sidig bok av J.A Nettleton: ”The Manufacture of Spirit as conducted in the Distilleries of the United Kingdom”. Boken blev hans bibel som han minutiöst översatte till japanska. Några månader senare begav han sig norrut för att söka upp författaren i Elgin och förmå honom att ge privatlektioner. Nettleton var inte ovillig, men begärde en ersättning som Masataka inte kunde betala.

I stället för privatlektioner försökte Masataka skaffa praktik på destillerierna. Han kom till Longmorn där han fick göra fem dagars oavlönad tjänst. Med japansk noggrannhet förde han bok över precis allting från tekniska detaljer till destilleriarbetarnas löner. Dessa anteckningar skulle långt senare komma till användning när han byggde sitt eget destilleri.

I Glasgow träffade Masataka en ung skotska, Rita Cowan. Paret blev förälskade och valde att förlova sig. Det blev en kulturkrock och en mesallians som inte accepterades av vare sig Ritas eller Masatakas familjer. De båda valde kärleken och gifte sig, mot familjernas önskan. Masatakas föräldrar förmådde till och med hans uppdragsgivare att resa till Skottland för att tala förstånd med sonen, vilket föga hjälpte. Rita följde med till Japan. Hon skulle bara återvända till Skottland för två korta besök.

Under sin tid i Skottland praktiserade Masataka även vid graindestilleriet Boness i West Lothian och vid Hazelburn i Campbeltown.

När det nygifta paret kom till Japan hade tiderna förändrats och planerna att starta whiskytillverkning hade skrinlagts. Besviken fick Taketsuro återvända till sin gamla tjänst. En konkurrent, vinhandlaren Shinjiro Torii (senare Suntory) kidnappade idén om japansk whisky och försökte med höga löner locka över skotska destillatörer, vilket misslyckades. Han vände sig då till Masataka Taketsuru, som motvilligt men välbetald gav med sig, skrev på ett tioårskontrakt och antog Toriis uppdrag att starta Japans första whiskydestilleri och Yamazaki Distillery stod klart 1924.

Masataka Taketsuru släppte aldrig drömmen om ett eget destilleri och förhållandet med Shinjiro Torii blev med tiden alltmer ansträngt. När det tioåriga kontraktet löpte ut lämnade Taketsuru Suntory för att förverkliga sina egna destilleriplaner på nordön Hokkaido. Med hjälp av besparingar och sin hustrus inkomster som engelsklärare kunde han samma år förverkliga sin livsdröm och inviga Yoichi Distillery.

 

Den japanska hedern och affärskulturen hindrade honom dock från att omedelbart påbörja whiskytillverkning, i stället var det cider och äppelbrandy som det nystartade bolaget ”Dai Nippon Kaju Kabushiki Kaisha” ägnade sig åt den första tiden. Det var dock ingen tvekan om vad den egentliga avsikten var. Den första whiskyn från Yoichi lanserades 1940.

Krigsåren blev dramatiska och när verksamheten kom i gång på allvar igen bytte bolaget namn till förkortningen Nikka. Affärerna utvecklades och i slutet av 1960-talet grundade Taketsuru ett andra destilleri Miyagikyo. Masataka Taketsuru gick ur tiden 1979. I dag ligger han begravd invid sin hustru Rita på sitt livsverk Yoichi.

 

Yoichi Distillery ligger utanför vintersportorten Sapporo på nordön Hokkaido. Taketsuru valde den lilla staden Yoichi på Hokkaido eftersom omgivningen påminde om Skottland. Redan från början ville Taketsuru göra skotsk whisky i Japan därför har Yoichi mer än något annat destilleri anammat den genuina skotska traditionen. Malten, som är betydligt mer rökt än i övriga Japan, köps numera in från mestadels skotska mälterier.

 

Destilleriets ambition att vårda de skotska rötterna märks också i att man som en av mycket få anläggningar i världen fortfarande direkteldar pannorna med öppna koleldar. Pannorna är konstruerade efter vad Taketsuro såg på Longmorn.

Yoichis husstil kan beskrivas som relativt kraftfull, lite torr, rökig och robust. I dag är Yoichi ett av världens mest prisbelönta destillerier, och man ärar sin grundare med flera utgåvor i hans namn.

Nikka

Dai Nippon Kaju Kabushi Kaisha betyder det stora japanska juicebolaget. Det otympliga bolagsnamnet valde paret Rita och Masataka Taketsuru 1934 när Masataka lämnade Suntory och äntligen kunde starta sitt eget Yoichi Distillery på Nordön Hokkaido.

För att snabbt få ekonomi i verksamheten började man med att tillverka äppelbrandy och andra äppeldrycker, men whiskytillverkningen var från första stund det centrala. Det långa japanska bolagsnamnet förkortades så småningom till Nikka.

Yoichi är bolagets första destilleri. 1969 tillkom även Miyagikyo utanför Sendai och 1989 köptes skotska Ben Nevis. Nikka blev därmed det första japanska dryckesbolag som köpte in sig i den skotska whiskyindustrin. Sedan 1954 ingår Nikka i Asahi Breweries-koncernen

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.