
Highland-whisky med portvinskaraktär
Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland.
Gordon & MacPhails berömda whiskyserie Connoisseurs Choice har tjusat whiskyentusiaster sedan legendaren George Urquhart buteljerade de första utgåvorna 1968.
Sedan dess har fler än 2000 olika utgåvor från mer än 100 destillerier buteljerats. Ingen annan whiskyserie är ens i närheten av att kunna visa upp en sådan mångfald.
Connoisseurs Choice betydelse för whiskyintressets utbredning går nästan inte att överskatta. Nu har man återigen tappat upp några fascinerande sherrybuteljeringar i Connoisseurs Choice-serien, två Butts och en Puncheon från Mortlach, Benriach och Caol Ila.
Mortlach i den gamla destilleristaden Dufftown är ett av Speysides mest anrika och objektivt sett främsta destillerier. Det finns ett talesätt att ”Mortlach vet inte hur man gör dålig whisky” och däri ligger en sanning. Kanske är det just därför som ägarbolaget och spritjätten Diageo profilerat Mortlachs singelmalt så hårt.
Whiskyn är fruktig och intensivt smakrik, oftast bourbonlagrad, men i det här fallet har Gordon & MacPhail låtit den vila på First Fill Sherry Butt i 23 år.
Benriach har en bitvis dramatisk historia och trots att destilleriet byggdes redan 1897 är det egentligen först under de senaste decennierna som Benriach fått leva upp och få den position på marknaden som destilleriet förtjänar.
Just när Benriach kommit igång inträffade den stora Pattisonkraschen, då två bedragare orsakade en förödande kedjereaktion som stängde mängder av destillerier i Skottland. Benriach förblev stängt i hela 65 år. Då hade efterfrågan på i synnerhet rökig whisky ökat och Benriach, som under hela tiden i malpåse haft mältningsgolvet i drift, drogs igång igen för att förse ägarbolaget med rökig sprit.
I dag ägs Benriach av amerikanska Brown Forman, ägarbolaget bakom bland annat Jack Daniel’s.
Benriachs husstil är en örtig och söt whisky med tropiska frukter och söta aromer. Gordon & MacPhails nya buteljering har lagrats 24 år på ett Refill Sherry Butt.
Islays jätte Caol Ila har alltid producerat stora mängder rökig singelmalt till de stora blendmärkena. Men Caol Ila är också ett av de destillerier som oberoende buteljerare kunnat handla tämligen länge med. Bakom en rökig ”mystery malt”, det vill säga en whisky som inte har något angivet destillerinamn, döljer sig oftast en Caol Ila.
Puncheon är en äldre större fattyp som har en lång, rund och bred form och som rymmer omkring 500 liter. Puncheon är en tämligen ovanlig fattyp men förekommer på de flesta bodegorna, och därmed i whisky och i än högre grad i romindustrin.
Gordon & MacPhails Caol Ila-buteljering har lagrats sjutton år på en First Fill Sherry Puncheon och bjuder på en härligt rökig sherrysmäll.
Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland.
Kilchoman Sanaig Àrd – ett rökigt muskelpaket för svenska smaker Kilchoman Sanaig
Hampden växer mer och mer fram som ett av världens främsta romdestillerier.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår Personuppgiftspolicy.
Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.
Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.
I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.
Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.
John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.
Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.
Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.
Islay är den sydligaste av öarna i de inre Hebriderna. Islay ligger norr om Nordirland med Kintyrehalvön på det skotska fastlandet i öster. Norra delarna av Islay är bergiga och söder därom breder ljunghedarna ut sig. Ungefär en fjärdedel av öns yta utgörs av djupa svartblå torvmossar.
Längs Islays Sydkust ligger ”The Kildalton Three”, Ardbeg, Laphroaig och Lagavulin. Fram till 1983 fanns också Port Ellen lite längre västerut utmed samma kust. Port Ellen är idag ett mälteri, men det finns långt gångna planer på att återuppliva destilleriet. Utmed norra kusten finns Bunnahabhain och Ardnahoe medan de västligaste destillerierna är Kilchoman och Bruichladdich. Till öns destillerier hör också Bowmore och det största Caol Ila.
Islay blev tidigt ett centrum för whiskyproduktion. Närheten till Irland gjorde att kunskap fanns på någon timmas båtfärd. Man talade dessutom gaeliska och kände stor samhörighet med Irland. Dessutom undgick Islay att omfattas av de första maltwhiskylagarna vilket gjorde att ön blev ett skatteparadis som lockade investerare från fastlandet. När myndigheterna senare försökte få kontroll över produktionen gjorde det avlägsna läget att kontrollanter i det längsta avstod från att inspektera skatteplikten. Det skyddade och tidvis skattebefriade läget innebar att destillatörerna inte behövde bekymra sig för risken att bli påkomna. Man kunde tryggt låta torven pyra i dagar och mätta kornet med massor av fenoler. Den kraftigt torvrökta whiskyn blev tidigt tradition på Islay och är så än i dag.
Islays whisky är den mest smakrika och robusta av all skotsk whisky. Port Ellen Maltings förser i stort sett samtliga öns destillerier med rökig malt. Flera av dem har dessutom gammaldags maltgolv och torvtorkar malten i kölnor med egen torv. Islaywhiskyn präglas i hög grad av en distinkt rökighet med toner av tjära, läder och torv. En stor del av whiskyn lagras på ön och påverkas dessutom av tångsälta och medicinala havstoner.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.