
Highland-whisky med portvinskaraktär
Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland.
I whiskyvärlden händer det allt som oftast att man slarvar när det gäller kommunikation kring sherrylagringar. Ofta anges ”sherry matured”, vilket egentligen inte säger mycket mer än att whiskyn vilat på ett fat som innehållit sherry.
Det berättar inte om det är ett fat som smaksatts med sherry en kortare tid, om det är ett fat som lagrat sherry i många år eller om det har tagits ur ett solerasystem efter lång och trogen tjänst. Än mindre säger det något om vilken sherrytyp fatet innehållit.
Sherry är ett vin som kan ha de mest skilda egenskaper. Den kan vara knastertorr eller söt som likör, den kan vara ljus som ett lätt vitt vin eller mörk som julmust. Smaken skiljer sig markant mellan de olika sorterna.
Detta vill Tomatin råda bot på och lanserar nu tre sherrybuteljeringar där typen av sherryfat är i fokus.
Höglandsdestilleriet Tomatin är sannolikt det främsta exemplet på ett destilleri som ställt om sin produktion från bulkwhisky till en varumärkesfokuserad singelmalt. För några få decennier sedan var Tomatin ett av Skottlands största destillerier och sålde nästan uteslutande sin whisky till uppköpare. I dag har man helt styrt om produktionen och fokuserar på att producera en högklassig singelmalt. Tidigare hade man långt över 20 pannor som gick på högvarv, i dag är de utrangerade och man kör endast sex par med tolv inmäskningar i veckan.
Nyligen har Tomatin också ställt om till enormt långa jästider, med 168 timmars jäsning är Tomatin med råge det destilleri som låter mäsken jobba längst i Skottland. Den får ligga i jäskaren långt in i den malolaktiska fasen där mjölksyrabakterier och enzymer tar över processen och utvecklar fruktiga och smöraktiga smaktoner. Det är mycket ovanligt att skotska destillerier numera har tid att vänta så länge på mäsken, och riktigt långa jästider förekommer nästan enbart vid de destillerier som fokuserar på singelmaltwhisky. Tomatin har länge haft långa jästider, men nu har man helt övergett traditionell jäsning och låter all mäsk gå långt in i den malolaktiska fasen.
De tre sherrybuteljeringarna som nu lanseras har lagrats på ekfat som tidigare innehållit sherrytyperna Manzanilla, Palo Cortado och Pedro Ximénez. Samtliga är buteljerade vid 46 % och har buteljerats vid 10, 15 och 17 års ålder.
Palo Cortado är en relativt ovanlig sherrytyp. Vinet var från början avsett att bli en Fino eller en Amontillado, men under jäsningen har jästtäcket försvunnit. Avsaknaden av flor gör att vinet oxiderar mer och får en egen smakton.
Palo Cortado-sherry är fyllig och smakrik som en Oloroso, med toner av nötter och torkad frukt, men med krispigheten hos en Amontillado.
Pedro Ximénez är en grön spansk druvsort som skördas övermogen med mycket hög sockerhalt. Ibland soltorkas dessutom druvorna för att utveckla ännu sötare smak. Några av vinvärldens allra sötaste viner görs av denna druvsort.
PX-sherry, som den ofta benämns, är mörkbrun, smakrik, intensivt söt och med toner av mörk sirap, russin och dadlar.
Manzanilla är en torr och lätt sherrytyp som lagras i den spanska kuststaden Sanlúcar de Barrameda. Sherryn påminner om den torra finosherryn, men det fuktiga klimatet vid kusten ger ett kraftigare flortäcke vilket skyddar sherryn från oxidation och gör den lättare än en Fino.
Manzanilla-sherry är ljust halmfärgad och har en ren och krispig karaktär, ofta med inslag av jäst och sälta och ibland med toner av kamomill.
Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland.
Kilchoman Sanaig Àrd – ett rökigt muskelpaket för svenska smaker Kilchoman Sanaig
Hampden växer mer och mer fram som ett av världens främsta romdestillerier.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår Personuppgiftspolicy.
Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.
Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.
I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.