
Highland-whisky med portvinskaraktär
Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland.
Ledaig är ett av de mer svåruttalade whiskynamnen. Varianterna är otaliga i såväl brittiska, skotska som gaeliska försök att uttala korrekt. Ska man ge Ledaig någorlunda rättvisa och efterlikna så som man säger vid destilleriet ska det låta ungefär [le tjeck] med tyngdpunkt på sista stavelsen, på samma sätt som i ord som ”banan” och ”maskin”. Ledaig är gaeliska och som ofta har whiskynamnen koppling till den omgivande naturen. Ledaig betyder ”trygg hamn, eller brant sluttning”.
Ledaig är namnet på den rökiga whiskyn från Tobermory Distillery, det är alltså ett varumärkesnamn precis som Springbanks Longrow. Men det har också varit namnet på själva destilleriet. Tobermory var lagt i malpåse mellan 1930 och 1972. När nya ägare återupptog verksamheten ändrades namnet till Ledaig, men vid nästa ägarbyte 1993 återtog man det ursprungliga Tobermory – som också är namnet på byn där destilleriet ligger.
Tobermory Distillery är en ö-whisky. Det är det enda destilleriet på Mull, som efter Skye är den största ön i inre Hebriderna. Destilleriet är mycket gammalt. Det grundades redan 1798, men har varit stängt under långa perioder. I dag ägs det av sydafrikanska Distell Group.
Den rökiga whiskyn som produceras vid Tobermory är mycket populär. Ledaig är en klassisk rökig ö-whisky som närmast drar åt Islay i stilen. Den står i dag för upp emot 80 procent av destilleriets produktion. Merparten av spriten används till bolagets blendwhiskysorter.
Nu har Gordon & MacPhail buteljerat en Ledaig från 2005 i sin prestigefyllda Connoisseurs Choice-serie. Det är en 19-årig rökig sherrylagring som Symposion valt ut enbart för den svenska marknaden.
Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland.
Kilchoman Sanaig Àrd – ett rökigt muskelpaket för svenska smaker Kilchoman Sanaig
Hampden växer mer och mer fram som ett av världens främsta romdestillerier.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår Personuppgiftspolicy.
Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.
Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.
I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.