
Compagnie des Indes – fascinerande rom för svenska marknaden
Compagnie des Indes: Par i Sverigeunik single cask-rom Franska Compagnie des Indes
Det finns whiskysorter som gått till historien, som blivit stilbildare och föregångare till tusentals sorter. En av dessa är Glenfarclas 105. Denna kultwhisky brukar räknas som den allra första cask strength-utgåvan. Den tillkom julen 1968 då Distillery Manager George S. Grant ville ha en riktigt kraftfull sherrylagrad julwhisky. Man buteljerade den vi vid 60 % alkoholstyrka, vilket vida översteg den tidens standard som brukade vara 40 eller 43 %. Senare döptes whiskyn om till 105, eftersom 60 % motsvarar 105 i det gamla brittiska sättet att ange alkoholhalt enligt proof-skalan.
Att mäta alkoholstyrka i proof var det ursprungliga sätet att ange alkoholhalt i England. Föga förvånande hade och har engelsmännen en egen måttenhet. Metoden etablerades 1816 då det bestämdes att proofhalten var 1,75 x alkoholhalten i procent. En whisky på 40 % angavs då som 40 x 1,75 = 70 proof. I USA där proof alltjämt är en relativt vanlig enhet har skalan förenklats så att 50 % motsvarar 100 proof. Ursprungligen angavs whiskyn som under eller over proof beroende på om spritindränkt krut kunde antändas, vilket i sin tur hade att göra med tull- och transportsäkerhet.
Glenfarclas 105 kom tidigt att bli en kultwhisky. Den höga alkoholhalten och den mäktiga sherryfatslagringen gjorde den till något helt annat än den whisky som fanns på marknaden. De whiskyintresserade tog den mangrant till sina hjärtan och den kom att öppna dörrar till en helt ny smakvärld. Med tiden skulle 105:an få många efterföljare, men Glenfarclas 105 var först och det är ingen överdrift att påstå att det var just den som skapade marknaden för den stora smakvärld vi idag kallar cask strength whisky.
Glenfarclas 105 är till 100 % lagrad på sherryfat. Den är destillerad i några av Skottlands största pannor, som dessutom fortfarande direkteldas. Nästan alla destillerier har gått över till ångvärmda pannor, men Glenfarclas håller fast vid den antika metoden med öppna lågor, trots att den förkortar pannornas livslängd och ger merarbete med mäsk som bränner fast i pannbottnarna. Vinsten är en maillardeffekt som sätter en unik smak på whiskyn och gör Glenfarclas till något alldeles extra.
Nu lanserar en 16-årig, begränsad utgåva, av denna klassiska whisky.
Compagnie des Indes: Par i Sverigeunik single cask-rom Franska Compagnie des Indes
Inget annat skotskt destilleri, skapar en liknande huggsexa som Springbank när det
Nu har den fascinerande buteljeraren nere i Campbeltown öppnat dörrarna till lagerhusen
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår Personuppgiftspolicy.
Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.
Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.
I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.