
Compagnie des Indes – fascinerande rom för svenska marknaden
Compagnie des Indes: Par i Sverigeunik single cask-rom Franska Compagnie des Indes
Italienaren Luca Gargano är ett av de allra största namnen i romvärlden. År 1983, bara 27 år gammal, köpte han in sig i en liten familjeägd vinimportfirma i Genua. Det dröjde inte länge förrän han trampade gasen i botten – och sedan dess har inget varit sig likt på Velier. Vinet fick snabbt kliva åt sidan till förmån för karibisk rom, och det visade sig vara ett smart drag. På några decennier växte omsättningen från tre miljoner till runt en miljard.
I dag bygger Velier sina projekt på täta samarbeten med flera av Karibiens bästa destillerier. Tillsammans med skickliga master blenders och destillatörer buteljerar de rom av toppklass – ren, äkta ”pure single rum” i små upplagor som uppskattas bland romkonnässörer och passionerade samlare världen över.
Luca Gargano har också blivit känd för sin Gargano Classification – ett ambitiöst försök att bringa ordning och reda på en rommarknad som länge varit lite av Vilda Västern.
Papalin är Luca Garganos hyllning till romblandningens ädla konst. Projektet bygger på nära samarbeten med destillerier i Karibien, där varje steg – från urval till buteljering – sker tillsammans med lokala producenter. Lagringen sker alltid i tropiskt klimat, på plats i destilleriernas egna lagerhus, vilket ger maximal karaktär och autenticitet.
Efter tidigare utgåvor från Jamaica, Haiti och Réunion är Papalin nu tillbaka med en kraftfull och esterrik Overproof-rom. Denna blend har skapats av 63 fat från tre välkända jamaicanska destillerier: Worthy Park, Long Pond och Hampden.
Habitation Velier-serien fokuserar på pot still-rom som buteljeras vid fatstyrka. Varje utgåva är resultatet av nära samarbete med ledande destillerier och speglar lokala traditioner, tekniker och råvaror.
Distillerie de Port-au-Prince är ett av Karibiens yngsta destillerier. Det öppnade så sent som 2018 och är ett samarbete mellan den haitiska romfamiljen Barbancourt-Linge och europeiska La Maison & Velier. Tillsammans har de skapat det gemensamma varumärket Providence. Dagliga verksamhet sköts av destillerichef Herbert Barbancourt-Linge Jr som har återinfört traditionella metoder i ett modernt sammanhang.
Providence tillverkas av sockerrörssorten Cristalline som odlas av Clairinproducenten Michel Sajous, cirka 15 mil norr om Port-au-Prince.
Jäsningen sker långsamt – omkring en vecka – med utvalda jäststammar och dunder. Därefter dubbeldestilleras rommen i en specialbyggd Bain-Marie pot still, framtagen tillsammans med mästerdestillatören Gianni Capovilla.
Denna utgåva har lagrats i fyra år på före detta Caroni-fat och är en kraftfull och smakrik rom med kryddig karaktär.
Compagnie des Indes: Par i Sverigeunik single cask-rom Franska Compagnie des Indes
Inget annat skotskt destilleri, skapar en liknande huggsexa som Springbank när det
Det finns whiskysorter som gått till historien, som blivit stilbildare och föregångare
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår Personuppgiftspolicy.
Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.
Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.
I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.