Premiär för Hampden Estate The Younger

Hampden Estate är ett av de äldsta destillerierna på Jamaica och kända för att producera rom som brukar beskrivas som en av de mest esterrika av världens alla romsorter. Destilleriet ligger i Trelawny på nordvästra delen av ön. Här har man odlat sockerrör sedan åtminstone 1753 och mycket är sig likt i det ålderdomliga destilleriet.

Den smakrika högester-rommen som är Hampdens signum görs uteslutande i potstills. Man använder sig av surmäsk, så kallad ”dunder”, där mäsk- och drankrester från föregående körningar sätts att jäsa om och om igen. Jäsningen sker i gamla orörda jäshus där de vilda jästcellerna sitter i jäskar, luft och väggar.

Destilleriet brukar lyfta fram fem hörnpelare som avgörande för Hampdens unika karaktär: Egendomens klara källvatten, spontanjäsning med ”dunder”, potstilldestillering, tropisk lagring och att man aldrig eftersötar eller färgar.

Hampden Estate The Younger görs av den smakrika romtypen LROK som har en esterhalt på 314,8 gram per hektoliter ren alkohol. Rommen lagras fem år i destilleriets egna lagerbyggnader där det tropiska klimatet medför snabb mognad och stor avdunstning med en total angelshare på hela 34%.

Få kvar

Hampden Estate 2016 The Younger, 5 Years Old, 47 % (2021 bottling)

Säljstart

Fredag 11 februari, utvalda butiker (ca 40 butiker) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11524-01

Alkoholhalt:

47%

Ursprung:

Trelawny, Jamaica

Typ:

Engelska skolan, Pure Single Jamaican Rum

Ålder:

5 år

Producent:

Hampden Estate Distillery

Buteljerad:

2021

Råvara:

Melass

Vatten:

Från källa ca 4 km söder om destilleriet

Jästtyp:

Vildjäst

Destillation:

Pot still, Double retort

Fat:

100% ex-Bourbonfat

Distillery Marques:

LROK (Light Rum Owen Kelly)

Esterhalt:

Relativt hög: 314,8 gr/hlpa (total congeners 1.567,1 gr/hlpa)

Sockerhalt:

Inget tillsatt socker

Lagring:

Tropisk lagring vid destilleriet

Angels share:

34% (total)

Övrigt:

LROK står för Light Rum Owen Kelly, som är en av flera ”marques” som Hampden Estate använder för att ange esterkoncentration. LROK avser 200 to 400 g/hLPA.

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

600 fl.

PRIS

638 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Inget tillsatt socker

Smaknoter

Doft:

Delikat och raffinerad. Mango, banan, chilipeppar och lack.

Smak:

Elegant och smakfull, färsk ananasjuice, apelsinskal.

Eftersmak:

Växande och angenäm, varm sockerrörssaft och kryddnejlika.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.