Sök
Stäng denna sökruta.

Compass Box imponerar igen

Om Compass Box kan man säga mycket, och det är många som gör. Med John Glaser i spetsen har man tagit ett nacksving på branschen och utmanat både konventioner och regler. Mer än en gång har whiskyetablissemanget försökt stoppa Glasers vildvuxna och busiga buteljeringar utan att lyckas.

Whiskyentusiasterna har däremot jublat åt den fantasirikedom som Glaser gett sig in i leken med. Särskild glada har man varit över den totala transparens som kännetecknar Compass Box. Här döljer man inga recept eller hemlighåller fakta, och man talar gärna om vilka destillerier man komponerat sina blandningar av, för blandningar av olika slag är det nästan alltid. Det är en del av Compass Box signum.

Nu kommer två Limited Edition-buteljeringar från experimentverkstaden; Compass Box No Name #3 och Compass Box Ethereal

Ethereal

Är en blinkning till Eluthera, den allra första blended malt som Compass Box och John Glaser gjorde. Ethereal har tagits fram för att hylla 65-åriga La Maison du Whisky i Paris, ett av världens kanske allra mest välkända och berömda whisky- och importföretag.

Whiskyn består av fyra huvudkomponenter; en Highland single malt (43,3%), en Speyside Single Malt (17,4%) samt två Islay single malts (39,3%) i åldrarna 17 till 26 år. Vilka destillerier det handlar om är inte särskilt svårt att ta reda på via Google.

Slutsåld

Compass Box Ethereal 49%, Limited Edition

Säljstart:

Torsdag 3 mars, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11542-01

Alkoholhalt:

49%

Ursprung:

Typ:

Blended Malt Scotch Whisky

Producent:

Buteljerad:

Juli 2021

Komponeneter:

En Highland single malt (43,3%), en Speyside Single Malt (17,4%) samt två Islay single malts (39,3%)

Ålder:

Den yngsta whiskyn är 17 år och den äldsta är 26 år.

Fat:

Recharred and refill American oak-barrels and hogsheads

Övrigt:

Naturlig färg. Ingen filtrering.

Totalt antal flaskor:

2 430 fl.

Antal flaskor till Sverige:

60 fl.

PRIS

1 795 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Doft:

Perfekt balanserad. Citronpaj, vaniljsås, först fruktig, med gula och gröna citroner, sedan mandel, Williamspäron och äpplen. Efter luftning kommer kryddor som kardemumma, kryddnejlika och ingefära. I bakgrunden finns också mörk choklad, kanderade citroner och vanilj, men också en behaglig torv och rök.

Smak:

Elegant och livlig som pendlar mellan sälta och torv, grönmalt, mynta och kryddörter som persilja och gräslök. Mycket fräsch, kapris, gröna oliver och anis. Där finns även toner av tallbarr och honung och lite lime.

Eftersmak:

Lång och häftig. Mandelmjölk, örtig, tobak, kaffe, honung, citrus, färska fikon och maskrosor. Tillsammans med maltigt bacon och anis som försvinner bort i choklad, tjära och rök.

No name

Den tredje utgåvan av No Name är torvigare och äldre än de föregående och skulle mycket väl kunna passera som en renrasig Islay whisky, men Glaser och whiskymaker James Saxon har mjukat upp blenden med Speyside- och Highlandmalt från Mortlach och Clynelish. Huvudkomponenterna kommer från Laphroaig (74,7%) och Bowmore (11,3%).

Slutsåld

Compass Box No Name #3 48,9%, Limited Edition

Säljstart:

Torsdag 3 mars, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11735-01

Alkoholhalt:

48,9%

Ursprung:

Typ:

Blended Malt Scotch Whisky

Producent:

Buteljerad:

Juli 2021

Ålder:

Yngsta komponenten (0,5 % Highland Malt Blend) är 10 år gammal.

Komponenter:

The Laphroaig Distillery – Recharred Hogshead, (74,7%), The Bowmore Distillery – Refill Bourbon Barrel (11,3%), The Mortlach Distillery – Recharred Barrel (7,5%), The Clynelish Distillery – Refill Sherry Butt (6,0%), Highland Malt Blend – Custom French Oak Cask – High Toast (0,5%)

Övrigt:

Naturlig färg. Ej kylfiltrerad.

Totalt antal flaskor:

10 794 fl.

Antal flaskor till Sverige:

60 fl.

PRIS

1 295 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllenfärgad.

Doft:

Ljung med tropiska inslag.

Smak:

Snäckskal och salvia, ananas och kryddpeppar i en oljig rök. En nästan dramatisk whisky som blir en kraftfull avslutning i Compass Box torvtrilogi

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

Compass Box

I slutet av 1990-talet grundade amerikanen John Glaser företaget Compass Box. Han hade då jobbat som ambassadör för Diageos stora varumärke Johnnie Walker och fått kontakter över hela whiskyvärlden.

Tiden med Johnnie Walker väckte hans intresse för blending, i synnerhet sedan han blivit förflyttad till Diageos blandningslaboratorium i London. Där förstod han hur bolagets ytterst drivna och vältränade blenders skapade nya smakupplevelser genom att blanda fat och årgångar.

John Glaser började experimentera med egna blandningar hemma i köket. Glaser var ung, amerikan, orädd och innovativ. Han reagerade mot den brittiska branschens strömlinjeformning och kompromisslöshet. Han tyckte att whiskyn hade stelnat och saknade nytänkande och utveckling.

Glaser har beskrivits både som genial och som whiskybranschens gossen Ruda. Hans idéer har varit vilda och ibland galna. De har handlat om att blanda apelsinkärnor i whisky, att borra ner nya trästavar i faten och att blanda whisky med calvados.

Glasers innovationslust och förmåga att ständigt utmana smaker och processer har också utmanat det traditionella regelverket. Branschorganisationen Scotch Whisky Association har upprepade gånger höjt fingret mot honom. Man har till och med försökt lagföra Compass Box. En av de saker som man reagerat emot är Glasers totala öppenhet. Han gör ingen som helst hemlighet av hur Compass Box whiskysorter komponeras.

År 2014 tecknade Compass Box ett långtgående avtal om leveranser med Bacardi-ägda John Dewar & Sons. Sedan något år tillbaka är Bacardi också delägare i Compass Box.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.