Sök
Stäng denna sökruta.

Mauritius-rom från Indiska oceanen

Compagnie des Indes seglar gärna till de allra mest intressanta av världens romländer. Nu har de kastat loss för ögruppen Mauritius. De små sägenomspunna vulkanöarna ligger för sig själva i Indiska oceanen, långt bort på andra sidan jordklotet. Nästan 200 mil från den afrikanska kusten, rakt österut från Madagaskar, på samma breddgrad som Zimbabwe. Ön var länge obebodd, men efter att portugiser bosatt sig på 1500-talet blev den snart en viktig provianteringshamn för de långa sjötransporterna till och från Indien och Främre Orienten.

Utöver portugiser har även holländare, engelsmän och fransmän hissat sina flaggor på ön. Mauritius blev självständigt från brittisk överhöghet 1968.

Socker har odlats länge på Mauritius, och där det odlas socker brukar det inte dröja länge förrän man börjar destillera rom. Den vulkaniska jordmånen tillsammans med det fuktiga och under vintertid regniga tropiska klimatet ger ett i det närmaste perfekt klimat för sockerodling. Det påminner om ett växthusklimat. Det finns inte många destillerier på ögruppen där Grays är det största och äldsta.

Grays är en familjeägd sockerplantage i Port Louis som grundades 1838. Romtillverkningen påbörjades 1931. Man använder sig av lokalt producerad sockerrörsjuice och melass samt egenodlade smakgivande jästsorter.

Mauritius Grays 2008 är en 14-årig kolonndestillerad singelfatsrom som först lagrats i det tropiska klimatet på Mauritius och sedan fått ytterligare kontinental lagring i Frankrike. Samtliga flaskor har reserverats för den svenska marknaden.

Slutsåld

Mauritius Grays 2008, Ex Rum Single Cask, 14 Years Old, 53,1%

Säljstart

Fredag 17 november, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41543-01

Alkoholhalt:

53,1%

Ursprung:

Mauritius

Typ:

Mörk lagrad rom

Ålder:

14 år

Producent:

Compagnie des Indes

Destilleri:

Grays

Destillerad:

December 2008

Buteljerad:

Maj 2023

Råvara:

Melass, lokalt producerad

Vatten:

Vatten från produktionsplatsen

Jästtyp:

Egenproducerade jäststammar

Jäsning:

Minst 72 h

Destillation:

Kolonnpanna

Fat:

Ex Rum Cask, fatnummer MGS78

Esterhalt:

> 500g/HL

Lagring:

80% tropisk och 20% kontinental

Sockerhalt:

Inget tillsatt socker

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen. Single Cask för svenska marknaden

Totalt antal flaskor:

132 fl.

Antal flaskor till Sverige:

126 fl.

PRIS

938 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Doft:

Mycket doftrik med inslag av söta tropiska frukter, russin och en liten touch av curry(!).

Smak:

Kraftfull inledning med mogen banan, mango och lakrits följs av mörk choklad och rostat bröd.

Eftersmak:

Intensiv och lång med toner av bränd melass.

*I en tidigare version av denna artikel angavs felaktigt att Mauritius ligger i Stilla havet. Vi har noterat felet och korrigerat där det funnits möjlighet till det.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Peat Smoke 2014, 46%

Läs mer

2011 First Fill Sherry Hogshead, 58,6%

Läs mer

Organic 2013, Virgin Oak, 46%

Läs mer

1975 Heritage Sherry Hogshead, 54,6%

Läs mer

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.