Sök
Stäng denna sökruta.

Recept

Grillade pilgrimsmusslor med whiskydoftande pumpacrème

(för vegetariskt alternativ, byt pilgrimsmusslorna mot shiitake)

 

Att smaksätta pumpacrèmen med vanilj är, om vi får säga det själva, ett litet genidrag. Balansera med whisky, vitlök och citron för en mer vuxen smak, så att den inte känns som en dessert.

Det är viktigt att inte steka pilgrimsmusslor för länge, då blir de sega. Ta fram i god tid – de får inte vara iskalla när du lägger dem på grilljärnet. 

Pumpacrèmen som blir över kan du använda både till fisk- och kötträtter.

Ingredienser

8 st

½ butternutpumpa
1 vitlöksklyfta
½ vaniljstång
1 tsk flytande honung
1 dl crème fraiche
1 msk japansk whisky, Nikka from the Barrel
Några droppar citronsaft (gärna yuzu)
Salt & peppar

8 pilgrimsmusslor
2 msk olivolja
Salt och peppar
Krasse

Gör så här

Dela butternuten och skär av skalet. Tärna pumpaköttet. Koka tärningarna i lättsaltat vatten med vitlöksklyftor och en halv vaniljstång tills pumpan är mjuk men med lite tuggmotstånd kvar.

Häll av vattnet och kör pumpa, vitlök och lite av vaniljfröna i mixer med honung, crème fraiche, whisky, citronsaft, salt och peppar till en slät och fin crème.

Hetta upp olivolja i en grillpanna. Torka av pilgrimsmusslorna, krydda och grilla dem hastigt någon minut på varje sida.

Vid servering

Lägg upp pumpacrèmen med pilgrimsmusslorna på. Dekorera med krasse.

Nikka from the Barrel

Nikka from the Barrel, i den ikoniska lilla fyrkantiga flaskan, har sedan lanseringen 1985 utsetts till världens bästa blended whisky flera gånger om.

Blenden skapas huvudsakligen av malt- och grainwhisky från Nikkas egna destillerier, Yoichi och Miyagikyo. Whiskyn lagras till största delen på ex bourbonfat och den ovanligt höga alkoholhalten är tänkt att visa whiskyns karaktär när den hämtas direkt från fatet.

Fler recept

Dreams of Nikka

Recept Dreams of Nikka Raffinerad after dinner cocktail med tydligt, men välbalanserat, inslag av Nikka from the Barrel.  Ingredienser 40ml Nikka from Barrel20ml kryddad Bianco

Läs mer »

AKE OME!

Recept AKE OME! Lätt och citrusfrisk longdrink med en fin touch av Nikka from the Barrel. Perfekt till nyårsminglets lyxiga kanapéer. Ingredienser 30 ml Nikka

Läs mer »

Nyårskanapéer

Ake Ome! Nyår med Nikka Whisky på japanskt vis I Japan dricks whisky i huvudsak på krogar och i whiskybarer. Oftast serveras whiskyn som High

Läs mer »

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.