Sök
Stäng denna sökruta.

Okonomiyaki med laxrom, picklad lök och whiskycrème

Okonomiyaki är japanska kålplättar. Servera som vanliga blinier men smaksätt med japansk whisky så får du en ny smakupplevelse!

Recept

Okonomiyaki

(för vegetariskt alternativ, byt laxrommen mot tångkaviar)

Ingredienser

Ca 15 st, beroende på storlek

150 g vitkål
2 dl grönsaksbuljong
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk olja

Vid servering
50 g laxrom
Färsk dill

Gör så här

Finriv vitkålen. Blanda buljong och mjöl och vispa i ett ägg i taget till en slät smet. Vänd ner kålen. Hetta upp olja i en plättlagg. Klicka i smet och stek på båda sidor tills plättarna är gyllenbruna.

Recept

Picklad lök

Ingredienser

Några små röda steklökar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Några gula senapsfrön
1 msk rödbetsjuice

Gör så här

Skala och klyfta rödlökarna.

Koka ihop lagen med senapsfröna. Låt svalna. Tillsätt rödbetsjuicen. Lägg i rödlökarna och låt dra 1-2 dagar.

Recept

Whiskycrème

Ingredienser

1 dl smetana
1 msk japansk whisky, Nikka from the Barrel

Gör så här

Rör ihop smetana och whisky.

Vid servering

Lägg upp plättarna på ett fat. Klicka på whiskycrème och laxrom. Dekorera med rödlök och dill.

Nikka from the Barrel

Nikka from the Barrel, i den ikoniska lilla fyrkantiga flaskan, har sedan lanseringen 1985 utsetts till världens bästa blended whisky flera gånger om.

Blenden skapas huvudsakligen av malt- och grainwhisky från Nikkas egna destillerier, Yoichi och Miyagikyo. Whiskyn lagras till största delen på ex bourbonfat och den ovanligt höga alkoholhalten är tänkt att visa whiskyns karaktär när den hämtas direkt från fatet.

Fler recept

Dreams of Nikka

Recept Dreams of Nikka Raffinerad after dinner cocktail med tydligt, men välbalanserat, inslag av Nikka from the Barrel.  Ingredienser 40ml Nikka from Barrel20ml kryddad Bianco

Läs mer »

AKE OME!

Recept AKE OME! Lätt och citrusfrisk longdrink med en fin touch av Nikka from the Barrel. Perfekt till nyårsminglets lyxiga kanapéer. Ingredienser 30 ml Nikka

Läs mer »

Nyårskanapéer

Ake Ome! Nyår med Nikka Whisky på japanskt vis I Japan dricks whisky i huvudsak på krogar och i whiskybarer. Oftast serveras whiskyn som High

Läs mer »

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.