Sök
Stäng denna sökruta.

Ake Ome! Nyår med Nikka

Whisky på japanskt vis

I Japan dricks whisky i huvudsak på krogar och i whiskybarer. Oftast serveras whiskyn som High Balls, dvs i höga glas med soda eller någon annan form av ”groggvirke”.

Klassiska Nikka from the Barrel är ursprungligen designad för att drickas på det sättet. Med sin runda och fylliga smak är Nikka From the Barrel perfekt som drinkbas i cocktails eller longdrinks, men gör sig naturligtvis minst lika bra på egen hand eller bara utspädd med några droppar vatten.

Till nyårsfirandet har vi tagit fram två trevliga cocktailrecept;

Till förminglet föreslår vi lätta och citrusfräscha longdrinken Ake-Ome. Namnet kommer från ”Akemashite omedetô”, som är det japanska sättet att säga ”gott nytt”.

Och när nyårsmenyn är avklarad rekommenderar vi en after dinner cocktail där Nikka from the Barrel och egenkryddad vermouth spelar huvudrollerna.

Japanska nyårssmaker

I Japan är nyår den allra viktigaste familjefesten och liknar i mångt och mycket vårt sätt att fira jul. Det är då man träffas, äter festmat och barnen får presenter.

Den japanska nyårsmaten, osechi ryori, har en central roll och varje rätt betraktas som en symbol och en förhoppning för det nya året. Saltstekt havsruda anses till exempel bringa lycka, sillrom tros ge tillökning i familjen, sjögräs och svarta sojabönor ger glädje och hälsa och så vidare.

Rätterna serveras oftast som små vackra munsbitar, till glädje för både öga och gom.

Till minglet 

AKE OME!

Lätt och citrusfrisk longdrink med en fin touch av Nikka from the Barrel. Perfekt till nyårsminglets lyxiga kanapéer.

Nyårskanapéer

Eleganta och lyxiga smårätter sätter nivån för kvällarnas kväll. 

Tartar på whiskygravad oxfile, picklad gulbeta och majonnäs
RECEPT HÄR

Okonomiyaki med laxrom och whiskycrème 
RECEPT HÄR

Grillade pilgrimsmusslor med whiskydoftande pumpacréme
RECEPT HÄR

After dinner 

Dreams of Nikka

Raffinerad after dinner cocktail med tydligt, men välbalanserat, inslag av Nikka from the Barrel.

Nikka from the Barrel

Nikka from the Barrel, i den ikoniska lilla fyrkantiga flaskan, har sedan lanseringen 1985 utsetts till världens bästa blended whisky flera gånger om.

Blenden skapas huvudsakligen av malt- och grainwhisky från Nikkas egna destillerier, Yoichi och Miyagikyo. Whiskyn lagras till största delen på ex bourbonfat och den ovanligt höga alkoholhalten är tänkt att visa whiskyns karaktär när den hämtas direkt från fatet.

Super Nikka

Läs mer

Nikka Coffey Malt

Läs mer

Nikka Yoichi

Läs mer

Nikka Miyagikyo

Läs mer

Fler recept

Dreams of Nikka

Recept Dreams of Nikka Raffinerad after dinner cocktail med tydligt, men välbalanserat, inslag av Nikka from the Barrel.  Ingredienser 40ml Nikka from Barrel20ml kryddad Bianco

Läs mer »

AKE OME!

Recept AKE OME! Lätt och citrusfrisk longdrink med en fin touch av Nikka from the Barrel. Perfekt till nyårsminglets lyxiga kanapéer. Ingredienser 30 ml Nikka

Läs mer »

Nyårskanapéer

Ake Ome! Nyår med Nikka Whisky på japanskt vis I Japan dricks whisky i huvudsak på krogar och i whiskybarer. Oftast serveras whiskyn som High

Läs mer »

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.