Sök
Stäng denna sökruta.

”Whiskypralinen” Benromach Organic

Doftar man på Benromach Organic går tankarna till en whiskypralin fullpackad med smaker som nougat, vanilj, choklad, apelsin, ek och mycket mer. Det är nästan som att stiga in i ett pâtisserie med lager på lager av smaker och aromer.

Årets utgåva av Benromach Organic är destillerad 2014. Kornet kommer från Auchlunkart Farm utanför Keith, en knapp timmas bilväg från destilleriet, där Gordon Morrison sedan tio år tillbaka odlar ekologiskt korn åt Benromach. Auchlunkart Farm var en av de första gårdarna i Speyside som certifierades av UK Soil Association. Syftet var att man helt enkelt ville odla sina marker så naturligt som möjligt utan kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsling. I princip på samma sätt som farfar gjort.

Just den filosofin ligger helt i linje med Benromachs sätt att producera whisky. Benromach återskapar den gamla tidens Speysidewhisky. Det gör man genom teknik och metoder som numera närmast fallit i glömska hos de skotska destillerierna. Benromach skapar sin old school whisky med hjälp av äldre tiders små pannor. Man jäser i träkar, destillerar långsamt, kyler destillatet utomhus och tänker småskaligt på ett sätt som i hög grad har ersatts av stora industriella och datorstyrda processer. Dessutom arbetar Benromach oftast med en något hårdare rökt gammaldags malt – det gäller dock inte för Benromach Organic som är helt orökt. Det mest signifikanta för Benromach är dock att man endast använder First Fill fat. Det är ur ekonomiskt perspektiv en synnerligen kostsam fatpolicy, men smakmässigt ger förstagångsfaten och de nya ekfaten så mycket mer.

Benromach Organic lagras på helt nya fat, så kallad Virgin Oak. Eken kommer från ekologiskt certifierade skogar i USA. Det är mycket ovanligt att man använder nya ekfat i den skotska industrin eftersom de är svåra att bemästra och har en kort peak innan eken kör över destillatet. Det gäller att faten är av yttersta kvalitet och att man har noggrann kontroll på mognaden. Men med Benromachs hängivna fatarbete och med ägarbolaget Gordon & MacPhails snart 130-åriga historia av att laborera med olika fat och destillat är den nya eken en utmaning som de tar sig an med största hängivenhet och skicklighet. Whiskyn till Benromach Organic har man tagit vid fatens absoluta topp, när eken levererar sina söta smaker i perfekt balans med Benromachs fruktiga och estertunga destillat. 

Resultatet är en ”whiskypralin” fylld med toner av gräddnougat, vanilj, choklad och apelsin som ackompanjeras av en mjuk och behaglig ekighet.

Benromach Organic certifierades av UK Soil Association 2006 och är den första helt ekologiska whiskyn.

I lager

Benromach Contrasts: Organic, 2014 First Fill Virgin American Oak, 46%

Säljstart

Fredag 1 december, fast sortiment, ca 120 butiker

Ytterligare produktinformation

Artnr:

145-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Forres, Speyside, Skottland, Storbritannien

Typ:

Organic Speyside Single Malt Scotch Whisky

Producent:

The Benromach Distillery Company Ltd

Destillerad:

2014

Buteljerad:

2023

Destillation:

Två ångeldade pannor. Lökformad wash still laddas med 7 500 liter vört som ger 2 500 liter low wine med en alkoholhalt på 20–23%. Lökformad Spirit still (med boiling ball) laddas med 5 000 liter. 20 minuter foreshots. Cutting points: 73%–62,8% ABV. Ger 900 liter new make med alkoholhalt på cirka 70 %.

Ålder:

9 år

Malt:

Orökt malt av certifierat ekologiskt korn (Concerto) som odlas vid Auchlunkart Farm i orten Keith, knappt 5 mil öster om destilleriet.

Vatten:

Vatten från Chapelton Spring, Romach Hills

Fat:

9 års lagring på 250 liters nya ekfat, American White Oak (Quercus alba)

Jäst:

Kombination av Distiller’s och Brewer’s yeast

Angels share:

2–3 % årligen

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

Fast sortiment. Inledningsvis 2 300 fl.

PRIS

599 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt kopparfärgad.

Doft:

Knäckig doft med tydlig ekfatsvanilj, nötter, kakao och rostad malt. Fruktiga toner av apelsinzest och banan.

Smak:

Smakrik, krämig och knäckig med fatkaraktär. Inslag av choklad, vanilj, nymalet kaffe, apelsin, bananchips, peppar och kanel.

Eftersmak:

Lång med kvardröjande toner av ekfat, vanilj, nötter, kakao och apelsin.

Utmärkelser

World Whiskies Awards (Gold)

The Scotch Whisky Masters (Master)

International Wine and Spirits Competition (Gold)

Fler aktuella buteljeringar från Benromach

Peat Smoke 2014, 46%

Läs mer

Organic 2013, Virgin Oak, 46%

Läs mer

Benromach 15 Years Old, First Fill Sherry & Bourbon Casks, 43%

Läs mer

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.