Sök
Stäng denna sökruta.

Recept

Ribs med whiskyglaze

Ingredienser

1 kg tjocka revben
1 liter vatten
1 tsk salt
2 lagerblad
6 lätt krossade svartpepparkorn
1 torkad chili
1 gul lök

Whiskyglaze

1 st chipotlechili
0,75 dl vatten
2 msk farinsocker
2 krm salt
2 msk soja
0,75 dl The Ileach maltwhisky
0,5 tsk majsstärkelse

Tips: Alla revben vinner på att kokas först, då bevaras saftigheten och de får ännu mer smak. Välj revben av god kvalité!

Gör så här

Lägg revbenen i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Salta ordentligt, annars smakar inte revbenen något. Lägg i lagerblad, kryddor och en klyftad gul lök. Låt puttra i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla revbenen med lite av glazen. Grilla i ugnen i ca 10-15 minuter. Ha upp, skär i bitar och pensla med mer glaze.


Whiskyglaze

Koka upp vattnet, ta av från plattan och lägg i chipotlechilin. Låt den dra i en kvart, ta sedan upp chilin och hacka den riktigt fint. Lägg tillbaks chilihacket i vattnet tillsammans med socker, salt och soja. Koka upp. Rör ut majsstärkelsen i whiskyn och tillsätt under omrörning. Låt glazen puttra en stund.

 

Snabbvarianten: Färdiggrillade ribs enligt receptet nedan.

Färdiggrillade ribs
1 dl whisky
0,5 dl BBQ-sås

Rör ut whiskyn i en god BBQ-sås. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla ribsen och grilla dem i ugnen. Ta ut, skär upp och pensla med mer glaze.

 

Foto: Ola Cedell

The Ileach

The Ileach

För många är The Ileach känd som ”den gåtfulla Islay-malten”, då det är en väl förborgad hemlighet från vilket destilleri whiskyn kommer.

Det handlar om en egensinnig whisky med stor personlighet. Ett muskedunder av smaker som man antingen älskar eller hatar.

The Ileach är Sveriges populäraste rökiga single maltwhisky.

Fler recept

Dreams of Nikka

Recept Dreams of Nikka Raffinerad after dinner cocktail med tydligt, men välbalanserat, inslag av Nikka from the Barrel.  Ingredienser 40ml Nikka from Barrel20ml kryddad Bianco

Läs mer »

AKE OME!

Recept AKE OME! Lätt och citrusfrisk longdrink med en fin touch av Nikka from the Barrel. Perfekt till nyårsminglets lyxiga kanapéer. Ingredienser 30 ml Nikka

Läs mer »

Nyårskanapéer

Ake Ome! Nyår med Nikka Whisky på japanskt vis I Japan dricks whisky i huvudsak på krogar och i whiskybarer. Oftast serveras whiskyn som High

Läs mer »
Whiskymarinerad cheddarost

Whiskymarinerad cheddarost

Recept Whiskymarinerad cheddarost Ingredienser 1 stor cheddarost1 dl Ileach-whisky Tips: Osten blir allra godast om den får stå och dra över natten! Gör så här

Läs mer »

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.