Sök
Stäng denna sökruta.

Smaken av Islay - Tradition, torv och rök

Det är lika bra att vi redan från början gör klart att detta är en egensinnig whisky med stor personlighet. The Ileach är ett muskedunder av smaker som man antingen älskar eller hatar.

Namnet The Ileach betyder ”mannen från Islay”. För den som tidigare smakat whisky från denna mytomspunna ö är kopplingen naturlig, då den har alla typiska Islay-dragen i form av kraft, rök, sälta och fyllighet.

På senare år, i takt med att rökig whisky ökat i popularitet, har flera fastlandsdestillerier ställt om delar av sin produktion för att kunna surfa med på rökwhiskyvågen. I många fall är resultaten goda, men ofta med en rökkaraktär som påminner mer om vedbrasa än om Islays maritima toner av tjära och sjögräs. Skillnaden ligger bland annat i torven som används för att röka maltkornet.

Att Islay dessutom har en flera hundra år lång tradition av att tillverka hårt torvrökt whisky har naturligtvis också betydelse.

För många är The Ileach känd som ”den gåtfulla Islay-malten”, då det är en väl förborgad hemlighet från vilket destilleri whiskyn kommer.

Först kan Ileach uppfattas som en ”uppercut” av smaker. Därefter är den härligt kraftfull, men samtidigt mjuk, varm och rund. En perfekt whisky för den som gillar karaktärsfull och smakrik whisky.

The Ileach är Sveriges mest köpta Islay-maltwhisky.

I lager

The Ileach Islay Single Malt

Artnr:

515

Alkoholhalt:

40%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Råvara:

Malt

PRIS

328 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnstensfärgad.

Doft:

Kraftfull, mycket rökig och maltig doft med inslag av sherryfat, tjära, torv, valnötter, päron och aprikos.

Smak:

Fyllig, smakrik och rökig med sherryfatskaraktär, lätt sötma samt drag av lakrits och nötter. Lång och behaglig eftersmak.

Läs mer om producenten

Ileach

The Ileach, är en storsäljande rökig single malt från Islay, anpassad till den svenska marknaden. Sverige brukar beskrivas som ett av världens mest initierade whiskyländer och särskilt omtyckt är den rökiga whiskystilen.

Recensioner

The Ileach är en whisky som förkroppsligar allt Islay står för och mer därtill.

“The Ileach kliver högst upp på pallen. En whisky som förkroppsligar allt Islay står för och mer därtill. Röken bolmar och frukten fyller upp pokalen. Givet köp den för den som kräver smaken av Islay till ett väldigt bra pris..”

Henrik Aflodal

En enastående whisky

“Det här är en av mina favoriter. En enastående whisky som har allt man kan begära av en bra Islay. Otroligt prisvärd. Är faktiskt på tok för billig, ärligt talat.”

Whiskynörden

Ett måste i var mans/kvinnas whiskyskåp

“The Ileach är ett muskedunder av smaker som man antingen älskar eller hatar. En mycket prisvärd och bra rökig whisky helt enkelt.”

Håkan Dahlberg

Whisky - 8 prisvärda flaskor enligt experten

“Enkel, men med det för Islay så typiska kännetecknet: rökighet. Dov och tät med gott om tjära, fattoner och havssalt, men också fräscha nyanser av färska äpplen och päron.”

Andreas Grube

Fler nyheter

Skottland

Skottland är utan tvekan whiskyns hemland, även om konsten att göra whisky kom från annat håll. I Skottland finns de flesta av världens mest berömda destillerier och skotsk single malt har blivit stilbildande för all världens whisky.

Skotsk whisky omgärdas av lagar som ofta kan upplevas som överdrivet protektionistiska, men regelverket har i hög grad bidragit till att Skottland blivit världens ledande whiskynation. Att Skottland är whiskyvärldens epicentrum är i hög grad relaterat till förekomsten av råvaror som torv, korn och källvatten.

Den skotska whiskyn har flera stilar och landet är indelat i olika whiskyregioner, som i någon mån är kännetecknande för den whisky som produceras just där. I Skottland finns omkring 150 destillerier och dessutom ett stort antal fristående buteljerare.

Skottland är också födelseplatsen för blendwhiskyn, flera av världens mest kända blendwhiskysorter är skotska.

The Ileach

The Ileach, är en storsäljande rökig single malt från Islay, anpassad till den svenska marknaden. Sverige brukar beskrivas som ett av världens mest initierade whiskyländer och särskilt omtyckt är den rökiga whiskystilen.

 

The Ileach betyder ”invånare på Islay” och är en whisky som kombinerar två av de mest distinkta whiskysmakerna, rök och sherry – även om fatreceptet till stor del också innefattar bourbonfat. Kombinationen av den kraftfulla rökigheten och en osedvanlig mjuk och fruktig sherry har gjort The Ileach till Sveriges mest köpta Islaywhisky.

 

Vilket destilleri på Islay som ligger bakom The Ileach är en väl förborgad hemlighet. Skälet till hemlighetsmakeriet är att destilleriet inte vill att The Ileach ska konkurrera med det egna, och betydligt dyrare, varumärket.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.