Sök
Stäng denna sökruta.

Sherry och torvrök

Rökig whisky må vara en whiskystil som har ett eget uttryck, men det är stor skillnad på rök och rök. Viss rökighet kan vara nästan industriell och sotig, rå och robust, medan annan kan kännas som den lenaste brasvedsrök, eller vara nästan salt och fylld av tång och tjära.

Det är en markant skillnad på exempelvis den rökiga whisky som destillerierna på Islay producerar och den som görs på fastlandet. Detta beror till stor del på den torv man använder. Till Benromach Peat Smoke kommer torven från bergssluttningarna i södra Speyside.

Förr i tiden använde destillerierna den torv som fanns utanför knuten och whiskyn fick därför en smak av den vegetation som för flera tusen år sedan växte just där. Växtligheten ute på öarna bestod mestadels av ljung och buskvegetation medan floran såg helt annorlunda ut på fastlandet. Uppe i Grampianbergen dominerade lövträd, kärrväxter och blommor medan torvmossarna på öarna piskades av saltregn, tång och jod från haven.

När man provar Benromach Peated slås man av hur annorlunda röken är. Trots att fenolhalten (de ämnen som ger röksmakerna) är ovanligt hög (57 ppm), faktiskt högre än de flesta andra rökiga whiskies, upplever man röksmaken som mild och fruktig. Det beror på att de växter som en gång prunkade på höjderna i sydligaste Speyside inte alls utsattes för de salta havsregnen och att lönn, asp och andra lövträd kunde växa sig höga.

När torven brinner frigörs många av de eteriska ämnen som en gång fanns i blommor, löv och cellulosa. Ämnena tränger in i kornet och följer sedan med hela vägen in i whiskyn, där de sätter sin distinkta smak som en hälsning från forna tider.

Benromach Peat Smoke destilleras i relativt små batcher, varav en förhållandevis stor andel har köpts in av Systembolaget.

I lager

Benromach 2014 Peat Smoke, First Fill Sherry Cask Finished, 46%

Säljstart

Fredag 19 januari, utvalda butiker (ca 30 butiker) samt webblager, kl.10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41541-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Forres, Speyside, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Destilleri:

Benromach Distillery

Destillerad:

2014

Buteljerad:

2023

Ålder:

8 år

Råvara:

Hårt rökt mältat korn, cirka 57ppm.

Vatten:

Chapelton Spring

Fat:

Ex bourbon sedan slutlagrad på First-fill Sherry hogshead

Destillation:

Två ångeldade pannor. Lökformad wash still som laddas med 7 500 liter vört och ger 2 500 liter low wine med en alkoholhalt på 20–23%. Lökformad spirit still (med boiling ball) som laddas med 5 000 liter. 20 minuter foreshots. Skärpunkter: 73%–60,8% ABV. Ger 900 liter new make med alkoholhalt på cirka 70%.

Jäst:

Distillers & Brewers yeast

Jäsning:

3–5 dagar

Angels share:

Ca 2%

Övrigt:

Ej färgad, ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

2 400 fl.

PRIS

679 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Söt vanilj och stor rökighet följs av röda bär, apelsinzest, sherryfat, nötter och smörkola.

Smak:

Mjuk och krämig med tydlig torvrök, tjära, aprikos, apelsin, svartpeppar och rostad ek.

Eftersmak:

Lång och rökig med en lätt ton av ingefära.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Benromach

Benromach ritades en gång av den berömde destilleriarkitekten Charles Doig och är ett av Speysides vackraste destillerier. Benromach ligger i den lilla orten Forres några kilometer utanför Elgin. Destilleriet grundades 1898 när järnvägen kommit till byn och whiskyboomen rasade som värst. Det var den legendariske och otursförföljde Campbeltown-destillatören Duncan MacCullum som lät uppföra Benromach. Namnet tog han från kullarna Romachs Hills i närheten där destilleriet än i dag har sina vattenkällor.

Benromach byggdes med sällsynt dålig timing, strax efter starten inträffade den ödesdigra Pattison-kraschen som ändade whiskyns guldålder och tystade stora delar av whiskyindustrin. Sedan dess har en lång följd av ägarbyten och långa tider av stillestånd avlöst varandra. När den stora branschkrisen inföll i början av 1980-talet stängdes och avrustades Benromach för gott – trodde man.

 

År 1993 kunde familjen Urquhart, via den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail, ta över Benromach för en symbolisk summa. Destilleriet var inte mycket mer än ett tomt skal, allt var tvunget att köpas in på nytt, pannor, jäskar, mäsktunnor och så vidare. I oktober 1998, efter flera års förberedelser, kunde Benromach återinvigas under överinseende av Prins Charles.

 

Gordon & MacPhail, som är genuint sammanlänkat med den skotska whiskyhistorien, beslutade att använda sitt nya destilleri till att göra en klassisk och traditionell old school-whisky. Man röker malten hårdare än brukligt i Speyside, man låter mäsken jäsa ovanligt länge och destilleringen utförs mycket långsamt. Resultatet är en rejält fruktig och halvrökig whisky i en stil som påminner om 1950- och 1960-talets Speyside, från en tid som har kallats ”the golden days of whisky distilling”.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.