Sök
Stäng denna sökruta.

A.E. Dor

A.E. Dor grundades 1858 av Amédée Edouard Dor. Han var vinhandlare som tidigt specialiserade sig på att köpa upp mycket gammal konjak. Han var också en av få som insåg vilka konsekvenser vinlusen skulle få. Snabbt försåg han sig med stora mängder sprit från de bästa producenterna och när Frankrikes vingårdar kort därpå utraderades en efter en var han välförsedd och kunde fortsätta leverera sin cognac utan problem.

Inget annat cognacshus har så stora lager av gammal cognac och inget annat cognacshus kan erbjuda så mycket årgångscognac. I lagret i den lilla staden Jarnac finns världens mest exklusiva cognac. Källaren kallas Paradiset och där står rader med förseglade glasdamejanner med årgångscognac. Den äldsta är från 1805, samma år som Napoleon besegrades vid slaget vid Trafalgar. I källaren finns också cocnac från 1840, samma år som Emile Zola föddes, 100-årsminnet av franska revolutionen 1889 och första världskrigets utbrott 1914 är andra årgångar i källaren. Inte någon annanstans i världen finns en motsvarighet till A.E. Dors lager. I flera av de rara årgångsdamejeannerna har alkoholhalten avdunstat till en nivå under de lagstadgade 40 procenten, men som enda cognacshus i världen har A.E Dor tillstånd att sälja denna trots det faktum at alkoholhalten ibland blivit så låg som 30 procent. Inget annat cognacshus är heller lika framsynt, man har till exempel lagt undan ett lager av 1989 års cognac som ska börja säljas när 300-årsminnet av franska revolutionen firas 2089.

De allra äldsta cognacen säljs endast på auktioner där förmögna samlare betalar fantasibelopp. Det är uteslutande eftertraktade rariteter och vid flera internationella bedömningar har Dors cognac tilldelats toppoäng. Även om A.E Dor blivit mest känd för sin årgångscognac så har de också ett stort utbud av cognac i kvalitetsklasser som VSOP, Napoleon, X.O med flera. Husstilen är en avrundad och mjuk cognac med söta och blommiga inslag.

Lämna ett svar

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.