Sök
Stäng denna sökruta.

Nikka

Nikka är det japanska bolag som äger destillierna Yoichi och Miyagikyo samt Ben Nevis i Skottland. I dag är bolaget mest känt för sina utgåvor av blended och vatted malt: Nikka White, Nikka Black, Nikka Red, Nikka All Malt, Taketsuru och Nikka from the Barrel.

Dai Nippon Kaju Kabushi Kaisha, var namnet på det företag den den japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru grundade när han i vredesmod lämnade Suntory och Yamazaki 1934. Det långa namnet betyder ”det stora japanska juicekompaniet” och från början var avsikten att producera äppeljuice och cider. Den japanska affärsmoralen förbjöd nämligen Masataka Taketsuru att omedelbart bli en konkurrent till det företag han lämnat. Men bakom kulisserna planerades för helt andra produkter. Det långa otympliga namnet förkortades så småningom till Nikka, som skulle bli det varumärke som erövrade whiskyvärlden.

Nikkas ”colour serie” red, white och black har funnits mycket länge på marknaden. Den lanserades redan 1987 och har sedan dess fått en stor skara fans över hela världen. Nikka All Malt är en blended Malt med whisky från Yoichi och Miyagikyo där en hel del av whiskyn kommer från den unika Coffeypannan. Taketsuru-serien är blandad av singelmalter från bolagets båda japanska destillerier. Medan Nikka From the Barrel är en mycket uppskattad blended whisky.

Lämna ett svar

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.