Sök
Stäng denna sökruta.

Springbank Distillery

Springbank ligger längst ner på avlägsna Kintyrehalvön, nästan så långt bort man kan komma i sydvästra Skottland, nästan utanför kartan, i den lilla staden Campbeltown.

Förr var detta whiskyvärldens epicentrum. I Campbeltown fanns tjogtals med destillerier och från hamnen gick whiskyskepp efter whiskyskepp ut över världshaven. Campbeltown var så betydelsefullt att staden fick bli en egen whiskyregion vid sidan av Speyside och de övriga.

På Springbank har tiden stått stilla. Vill man hårdra det har nästan ingenting förändrats sedan destilleriet grundades 1828. Utrustningen, metoderna och tekniken är i princip densamma i dag som för snart 200 år sedan. Att besöka Springbank är som att besöka ett destillerimuseum. Det är en helt annan värld än de flesta av de moderna whiskyfabrikerna på andra håll i Skottland. Springbank golvmältar till exempel fortfarande 100 procent av sitt korn. Golvmältning har andra destillerier för längesedan slutat med bortsett från en handfull som främst vill visa turister hur man gjorde förr och därför håller en mindre del av sina gamla maltgolv i drift.

En gång brann eldar på mer än 30 destillerier i Campbeltown. Nästan alla invånare var på ett eller annat sätt sysselsatta i whiskynäringen och medelinkomsten var högre i Campbeltown än i alla andra brittiska städer. Dessvärre skulle eldarna släckas en efter en. Transporterna till blandningsfirmorna uppe i norr var tidsödande och dyra, ryktet om Speysidewhiskyns kvalitet begränsade affärerna och när förbudstiden i USA och depressionen slog till släcktes hoppet för nästan vartenda destilleri i staden. När Reichlachan Distillery stängdes 1936 fanns bara Glen Scotia och Springbank kvar. Campbeltown blev närmast en spökstad och tiden stannade. I dag är Glen Scotia ett luggslitet destilleri märkt av tiden som gått och Springbank är det mest ålderdomliga i hela Skottland.

Som så många destillerier förirrar sig Springbank långt tillbaka i ett illegalt förflutet. Kintyrehalvön var farliga tassemarker dit tulltjänstemän sällan vågade bege sig. Kunglig licens att koka sprit togs i alla fall ut vid Springbank Farm mycket tidigt under 1830-talet. Det var lantbrukaren Archibald Mitchell som sägs ha varit den som grundade det lagliga destilleriet Springbank. Familjen Mitchell är fortfarande ägare till destilleriet och med en närmast excentrisk övertygelse har de stått emot de stora bolagens locktoner och uppköpsplaner under alla år. Och tur är det, förmodligen hade Springbank sedan länge upphört att existera om det inte vore för familjens Mitchells stolthet och envishet.

Destillationen vid Springbank är speciell. Till skillnad från den dominerande dubbeldestilleringen och den sällsynta trippeldestilleringen genomgår Springbankwhiskyn en unik 2/3-delsdestillering. Det ålderdomliga destilleriet, det traditionella hantverket och den egensinniga destilleringen ger Springbankwhiskyn en personlig karaktär. Bland whiskyvänner över hela världen skattas Springbank mycket högt och destilleriet är närmast att betrakta som ett pilgrimsmål.

Springbank tillverkar flera sorters whisky och använder sig för ovanlighetens skull av olika varumärken för sina olika typer av sprit. På senare år har man också blivit en av de flitigaste aktörerna när det gäller vinfatslagring och innovativt fatarbete. Springbanks husstil är robust, newmaken är kraftfull, kryddig, smakrik och karaktärsfull.

Springbank

Springbank är en robust och smakrik whisky som kännetecknas av en mild rökighet och en behaglig sötma. Äldre utgåvor har närmast kultstämplats av whiskykonnässörer och rankas allmänt på höga 90 poäng. Mycket uppskattad har serien med slutlagringar, ”Wood Expressions”, blivit. Springbank destilleras två tredjedels gånger.

Longrow

1973 började Springbank tillverka en hårt rökt malt i samma stil som Islaywhiskyn. Den fick namnet Longrow efter ett före detta granndestilleri vars lokaler man använder som fatlager. Utgåvor med den rökiga Longrowwhiskyn är mycket eftertraktade. Longrow är dubbeldestillerad.

Hazelburn

Hazelburn är en helt orökt whisky. Istället för torvrök torkas kornet med varmluft. Hazelburn är tillsammans med Auchentoshan den enda trippeldestillerade skotska whiskyn. Namnet kommer från ett gammalt destilleri i Campbeltown som stängde för gott redan 1925.

Kilkerran

2004 startar familjen Mitchell ett nytt destilleri i Campbeltown. Det får namnet Glengyle. Whiskyn säljs under namnet Kilkerran och är dubbeldestillerad. Glengyle är i första hand en whisky för blend- och bulkmarknaden.

Lämna ett svar

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.