Sök
Stäng denna sökruta.

Vintage Malt

The Ileach, som många upplever som världens rökigaste whisky har skapats just med tanke på den svenska marknaden. Sverige brukar beskrivas som världens mest intresserade whiskymarknad, inte någon annanstans säljs lika stor andel kvalitetswhisky och mest omtyckta är de rökiga sorterna från den sydligaste av de hebridiska öarna Isle of Islay.

The Ileach är enligt många whiskykonnässörer ett av de bästa exemplen som finns på de svenska Systembolagshyllorna när det gäller rökig sherrylagrad whisky. Några går betydligt längre än så och utnämner The Ileach till en av världens bästa whiskysorter, exempelvis Jim Murray, som utsett den till ”runner up” och topprankat den. Hemligheten, bakom ”mannen från Islay” som The Ileach betyder på gaeliska, är kombinationen av den kraftfulla rökigheten och en osedvanlig mjuk och fruktig smakvärld. The Ileach är delvis lagrad på sherryfat. Rök och sherry anses av många vara den ultimata smakupplevelsen. Det är dessutom den mest traditionella och om man så vill den mest genuina whiskysmaken.

När man närmar sig en Ileach riskerar man att åka på en riktig uppercut. En rökigare och torvigare whisky är svår att tänka sig, men när rökridån skingras och man kvicknar till efter den första snytingen kommer en överraskande mjuk smekning och man sveps med in i en hel kryddbod med finstämda smaker. Det är denna kombination som gör The Ileach till en så svårslagen upplevelse.

The Ileach är alltså något så unik som en whisky som har anpassats efter den svenska smaken. Men vilket destilleri som ligger bakom är en väl förborgad hemlighet. Skälet till hemlighetsmakeriet är att destilleriet själva tycker att The Ileach, som görs av The Vintage Malt Whisky Company, är så bra att de inte vill låta den konkurrera med sitt eget varumärke.

Lämna ett svar

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.