Sök
Stäng denna sökruta.

Miclo

1962 grundande vinhandlaren och fruktälskaren Gilbert Miclo det som skulle bli världens mest berömda fruktdestilleri i byn Lapoutroie i Alsace i Frankrike, vid foten av Vogeserna inte långt från tyska och schweiziska gränsen.

Bruket att destillera fruktvin spreds i början av 1500-talet och blev snart en värdefull inkomstkälla för många bönder som nu fick en produkt med närmast obegränsad hållbarhet som kunde säljas året runt. I Frankrike var det främst äppelbrännvinet Calvados som vann popularitet, men även andra frukter kom till användning. Särskilt uppskattat blev fruktbrännvinet sedan vinlusen förändrat förutsättningarna för tillverkningen av brandy och cognac.

Idag drivs destilleriet av tredje generationen i familjen. Landskapet är ofranskt, högt beläget och är tätt skogsbevuxet. Klimatet lämpar sig inte för traditionell odling i sydfransk bemärkelse, men är däremot utmärkt för frukt och bär.

Idag har Miclo of Alsace ett 20-tal anställda och producerar årligen cirka 300 000 flaskor brandy, likör och andra spritsorter i klassiska alambicpannor (potstills). 2003 förvärvade man också en armagnackällare och säljer dess högklassiga och mycket gamla armagnac på många marknader. Ett drygt 20-tal olika fruktsorter blir till eau de vie hos Miclo. Eau de vie är benämningen på destillatet sedan det lämnat pannan efter andra destilleringen. Till de mest populära destillaten hör päron- och plommonbrännvin och körsbärsbrännvinet Kirsch. Det går åt enorma mängder frukt i processen. Till en liter brandy kan krävas bort emot 30 kilo frukt. Destillatet lagras sedan på tankar i minst tre år innan det säljs till exklusiva restauranger och barer i främst Frankrike men sedan några år tillbaka, allt mer på export till länder som England, Belgien, Tyskland, Schweiz och Asien.

Miclo of Alsace har uppmärksammats stort för sina destillat i flera internationella dryckestävlingar. Kvaliteten är oklanderlig och smaken vittnar om hantverk och omsorg in i minsta detalj. Fruktbrandy är en spännande dryck som njuts på samma sätt som armagnac, cognac, brandy och whisky, den är också mycket användbar i drinkar.

Lämna ett svar

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.