Sök
Stäng denna sökruta.

Punsch

Punsch är kanske den svenskaste av drycker, lika pursvensk som kåldolmar och julgranen. Ursprungligen är punschen en likör smaksatt med arrak som kom till oss från Java efter ostindiska kompaniets första konvoj 1733.

Men punschen har blivit svensk. Idag dricks egentligen inte punsch i större omfattning i några andra länder än Sverige och Finland. Ordet Punsch kommer troligen från de träfat, puncheons, som arraken fraktades i, eller från det hindiska ordet för fem pantj som anspelar på det antalet ingredienser som punschen ursrpungligen hade; arrak, socker, citron, vatten och te. Arrak i sig är ett arabiskt ord som betyder svett från palm, med modern terminologi bättre beskrivet som palmsav.

Den destillerade och ekfatslagrade arraken blev snabbt en succé i Sverige. Varm punsch blev den stora innedrycken från mitten av 1700- fram till 1930-talet. Vid 1900-talets början dracks det mer än 5 miljoner liter punsch per år. Alltså cirka en liter per invånare.  Detta trots att punsch framförallt var en herrdryck och sällsynt på bordet hos den arbetande befolkningen. I sällskapslivet och i studentkretsar beräknas konsumtionen snarare ha varit 25 liter per person och år.

Punsch har en alkoholhalt kring 25 % och innehåller ungefär 30 % socker.

Lämna ett svar

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.