Sök
Stäng denna sökruta.

The Ten

The Ten – den optimala whiskyprovningen

En bättre, mer smakfull och mer pedagogisk whiskyprovning än The Ten är svår att tänka sig. Serien skapades 2010 av den världsberömda franska whiskybutiken La Maison du Whisky. Whiskyambassadören Geraldine Landier valde ut tio fat i tio stilar, som var för sig fick representera en av whiskyns byggstenar.

Buteljeringarna spänner över ett spektrum från lätt lågland till tung havsrök, från honungslätt till mycket kraftig torvwhisky. Whiskyn är i allmänhet ung för att minska fatpåverkan och tydliggöra ursprungsstilen. Faten har också valts utifrån destilleriernas husstilar och täcker hela Skottland, från Clynelish i norr till Laphroaig på Islay.

Provningen, som är mycket av en workshop, vänder sig både till den erfarne whiskyentusiasten och till nybörjaren som vill lära sig mer om stilar, karaktärer och smaker som bara världens mest komplexa och intressanta dryck kan erbjuda. Vill du och din whiskyklubb arrangera en osedvanligt lärorik provning så har du i och med The Ten ett unikt tillfälle att fördjupa kunskapen och berika smakupplevelsen hos dig själv och dina medlemmar.

Provningsledare är en av Symposions certifierade ambassadörer. Symposions ambassadörer har genomgått Sveriges mest omfattande provningsledarutbildning och examinerats som Tutors of Fine Spirits. De har stor erfarenhet, djup kunskap och mångårig vana av att leda provningar i Klubbsverige. Alla provningar hålls på svenska. Provningsledare ingår normalt utan extra kostnad. Kostnader för resa och övernattning kan dock tillkomma vid behov. Vanligen behövs minst två flaskor av varje och provningen är då dimensionerad för 40 deltagare. Priset för två flaskor av varje är 9000:-. Anmälan sker till Robert van Hal på [email protected].

Beställ dina favoriter på Systembolaget

00 http://www.systembolaget.se/85575
01 http://www.systembolaget.se/85824
02 http://www.systembolaget.se/85034
03 http://www.systembolaget.se/85087
04 http://www.systembolaget.se/84000
05 http://www.systembolaget.se/84001
06 http://www.systembolaget.se/84004
07 http://www.systembolaget.se/84013
08 http://www.systembolaget.se/84902
09 http://www.systembolaget.se/85479

Lämna ett svar

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.