Sök
Stäng denna sökruta.

De Montal

Armagnac de Montal brukar räknas till en av världens mest prestigfyllda armagnacer och familjen de Montal har en närmast fanatisk beundrarskara med hängivna entusiaster och samlare omkring sig.

Slottet Le Rietourt och familjen de Montals ägor ligger i hjärtat av Gascogne, några kilometer från provinshuvudstaden Auch. Det är ett fridfullt och mycket vackert landskap, som en Van Gogh-målning med böljande kullar, gröna skogar, vingårdar, pittoreska byar och gula fält av solrosor. Förutom armagnac är området känt för att producera Frankrikes bästa foie gras – gåslever. Klimatet är milt och fuktigt med långa soliga höstar vilket driver fram mycket smak i vinodlarnas druvor.

Slottet Le Rietourt som byggdes i början av 1600-talet har tillhört Ludvig den XV. Till familjen De Montals ägo kom det i mitten av 1800-talet. I dag drivs företaget av greve Olivier de Montal. Han odlar sina druvor i Bas-Armagnac, det förnämsta området i Armagnac. Druvorna som trivs i den sandiga och kiseldioxidhaltiga lerjorden är Colombard, Folle Blanch och Ugni-Blanc. Druvorna skördas nattetid när dygnet är som svalast för att smak och arom ska bevaras så mycket som möjligt. Vinifieringen påbörjas omgående och det vita smakrika vinet, där varje form av tillsats är förbjudet, destilleras en gång i tre klassiska armagnacpannor.

De Montal lagrar sin armagnac på 400-litersfat av fransk vitek från de närbelägna skogarna. När armagnacen nått sin mognad väljer Greve de Montal själv ut den armagnac som ska bära hans namn. Processen är ytterst noggrann och kvalitetskraven minst lika höga, inget lämnas åt slumpen. I familjens paradiskällare finns årgångar ända tillbaka till 1893. Den fantastiska åldern och kvaliteten har kultförklarat De Montal och konnässörer, journalister och sommelierer över hela världen hyllar den kraftfulla armagnacen. Detta har gjort Armagnac de Montal till leverantör till den franske presidenten, det engelska kungahuset samt en uppsjö av Michelinkrogar.

De Montals husstil är en robust och smakrik armagnac. Årgångsbuteljeringarna kännetecknas av en ganska tung stil med toner av choklad , torkade frukter och en portvinsliknande karaktär. I äldre årgångar finner man dessutom nästan alltid en sagolik ranciokaraktär.

Högklassig armagnac når sin höjdpunkt sent i livet. Därför mognar de Montal långsamt och alltid på fransk limousinek. Hur gammal en armagnac kan bli vet ingen, men vissa fat kan leva och utvecklas på ett enastående sätt och kanske rent av uppleva sin hundraårsdag.

Lämna ett svar

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.