Sök
Stäng denna sökruta.
Kategorier
Highlight Produktnyhet - Whisky

Highland-whisky med portvinskaraktär

Highland-whisky med portvinskaraktär

Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland. Beläget djupt inne i de skotska högländerna, någon mil sydost om Inverness, var detta område en gång i tiden en ödslig och svårtillgänglig smugglartrakt. Här gömdes illegala pannor i skjul och hyddor, och historierna om den tidens lönnbrännerier är många.

Tomatin är dessutom ett av Skottlands högst belägna destillerier, 313 meter över havet. I dag har trakten förändrats, med vintersportorter som vuxit fram i Cairngormbergen, och trakten är inte längre lika ödslig.

Från bulkproduktion till singelmalt i världsklass

Tomatin har genomgått en imponerande metamorfos. Destilleriet, som en gång var Skottlands största, har under 2000-talet skiftat fokus från att producera bulkwhisky för uppköpare och blenders till att göra en av Highlands bästa singelmalter.

Tomatins omställning till att producera mindre volymer och att göra en riktigt särpräglad och unik höghöjdswhisky tar sig många uttryck. Bland annat använder man sig av extremt långa jästider. Med hela 168 timmar är man, med råge, det destilleri i Skottland som låter mäsken jäsa längst, vilket betyder mycket för esterbildningen och utvecklingen av fruktiga smaker. Dessutom lägger man mycket stor vikt vid sitt fatarbete och är ett av få destillerier som har ett eget tunnbinderi.

Slutlagrad på Port Pipes

Tomatins 14-åriga buteljering har slutlagrats på Port Pipes, stora portvinsfat som tidigare innehållit Tawny Port. Just dessa fat kommer från välrenommerade portvinshuset Symington och har använts för portvinslagring i omkring 50 år. Den långa lagringen mättar eken med intensivt smakrikt portvin som sedan, under två års tid, får sätta sin prägel på whiskyn.

Säljstart
Ytterligare produktinformation

Artnr:

Alkoholhalt:

Ursprung:

Typ:

Producent:

Destilleri:

Ålder:

Råvara:

Vatten:

Jäst:

Jäsning:

Tomatin använde sig fram till 2021 av två olika jästider; en kort på 55 timmar, och en lång på 112 timmar. Generellt kan sägas att den kortare jästiden användes för bulkwhisky och den längre för det som man avsåg buteljera under eget varumärke. Numera jäser man alltid 168 timmar, vilket är längst i Skottland.

Destillation:

Ånguppvärmda, traditionellt lökformade pannor med boiling ball. Sex wash stills (16 820 liter) och sex spirit stills (16 820 liter). New make med alkoholhalt på cirka 70%.

Fat:

Övrigt:

Totalt antal flaskor:

Antal flaskor till Sverige:

PRIS

STORLEK

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Doft:

Smak:

Eftersmak:

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa
Kategorier
Event

Highroller-provning med Stephen Rankin – lyx på högsta nivå

Kategorier
Highlight Produktnyhet - Whisky

Kilchoman Sanaig Àrd – ett rökigt muskelpaket för svenska smaker

Kilchoman Sanaig Àrd – ett rökigt muskelpaket för svenska smaker

Kilchoman Sanaig Àrd är ett muskelpaket som specialanpassats till kräsna svenska smaker. Whiskyn utgår från destilleriets core range-buteljering Sanaig, men har tack vare högre koncentration och alkoholhalt fått tilläggsnamnet Àrd – det gaeliska ordet för ”hög”. Således ett kaxigt svenskt syskon till destilleriets storsäljare.

Sanaig är en av Kilchomans mest uppskattade buteljeringar och ingår sedan 2016 i destilleriets core range. För att komponera Sanaig använder familjen Wills de mest smakrika faten, till största delen first fill-fat som tidigare innehållit olorososherry. Àrd har dock buteljerats vid högre alkoholstyrka än sin föregångare. Àrd är skotsk gaeliska och betyder just ”hög”. Syftet med den höga alkoholhalten är att koncentrera smakerna för att svara upp mot vad svenska whiskykonnässörer efterfrågar – extra allt med andra ord!

Kilchoman gör en av Islays mest smakrika whiskysorter och man är helt fokuserade på att tillverka singelmaltwhisky. De flesta destillerier, på Islay och på fastlandet, har som huvudsaklig uppgift att ta fram baswhisky och toppdressers till blendindustrin. Kilchomans affär ligger uteslutande i singelmalten vilket gör att man i mycket hög grad använder dyra förstagångsfat. Fat som används för första gången ger mer smak och mer kraftfull whisky. Dessutom använder Kilchoman en mycket smakrik vört. Dit når man tack vare ovanligt långa och esterbildande jästider. Över 90 timmar i jäskaren är inte ovanligt på Kilchoman, men tillhör definitivt undantagen i den skotska whiskyindustrin.

En whisky blir mer kraftfull om man buteljerar den vid en högre alkoholstyrka. Mindre vatten koncentrerar smakerna och ger en fylligare upplevelse. Men också helt andra möjligheter att själv tillsätta några droppar vatten för att väcka nya smaker utan att riskera att whiskyn känns tunn och utspädd.

Rök, kraftfull smak och aktiva fat är ofta det som svenska whiskyvänner tycker allra bäst om. Det var den informationen vi gav till Kilchoman när vi ville skapa något riktigt häftigt och unikt för den svenska marknaden. De valde att utgå från sin signaturwhisky, den sherrylagrade Sanaig. Kilchoman Sanaig lanserades första gången 2016 och har sedan dess varit en självklar del av destilleriets sortiment.

Kilchoman hyllar alltid sitt hebridiska ursprung genom namn från den lokala geografin på Islay. Sanaig är taget efter ett klippigt inlopp strax nordväst om destilleriet. Kilchoman är för övrigt gaeliska och betyder Commans kapell. St. Comman var en tidig missionär, som på 500-talet lät uppföra ett kapell på den plats där Kilchomans kyrka står idag.

Kilchoman Sanaig Àrd Small Batch är en intensiv smakresa både genom Islays lokalhistoria och genom ett destilleri som nu tryckt gasen i botten och skapat ett muskelpaket helt unikt för den svenska marknaden.

Säljstart
Ytterligare produktinformation

Artnr:

Alkoholhalt:

Ursprung:

Typ:

Producent:

Buteljerad:

Destillation:

Ålder:

Råvara:

Vatten:

Fat:

Jäst:

Jäsning:

Angels share:

Övrigt:

Totalt antal flaskor:

Antal flaskor till Sverige:

PRIS

STORLEK

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Doft:

Smak:

Eftersmak:

Recensioner

SVENSKARNAS NYA SHERRYRÖKARE NUMMER ETT!

”Sanaig Àrd har bra förutsättningar att bli svenskarnas nya sherryrökare nummer ett. Kilchomans röksprit integrerar sherry-tonerna så snyggt att starkvinet inte tillåts ta överhanden, sömlös frukt-röka liksom.”

”Smaken är ett konststycke där allt hänger ihop, savande sherryfrukt spricker upp i parfymerad torvrök med rivigare mineraler.”

”Fast efterspelet är finast, ett komplext trögrörligt kalejdoskop av Islay-aromer, värdigt en äldre Lagavulin.”

92p

Henrik Aflodal, The Spirits News

DET ÄR BARA ATT GRATULERA DE WHISKYFRÄLSTA I LANDET…

” Jag misstänker att Sanaig Àrd Small Batch blir en succé, något annat vore ytterst märkligt. Det är bara att gratulera de whiskyfrälsta i landet, här har ni en riktig fullträff att lägga vantarna på…”

”Betyg blir 89 poäng med häng på 90.”

Whiskynörden

LIKA BEGÅVAT SOM BRA

”PPM-halten på 50 ger en tydlig rökighet, men det är en väl integrerad sådan, en part i helheten och inte ett tillägg i smaksymfonin. Det stärker de eleganta egenskaperna.”

94+ p

Livets Goda

GIVET TILLSKOTT I SAMLINGEN

”…exklusiv buteljering för Sverige där allt skruvats upp ett snäpp.” ”För den som uppskattar en modern Islaywhisky med maximal smakrikedom är detta ett givet tillskott i samlingen.” 

9,1/10p

Allt om Whisky

…DEN RÄTTA ISLAYKÄNSLAN

”En fyllig whisky med den rätta Islaykänslan i smakbilden.”

”…riktigt prisvärd Islay i mitt tycke. 50% gör att smakerna lyfts upp ordentligt och denna whiskyn passar lika bra att njuta av för sig själv eller kanske tillsammans med en cigarr eller lite mörk choklad.”

Whiskyarkivet

LÖP OCH KÖP – TÄNKER JAG GÖRA

”Helt enkelt mer av Islay och ett riktigt muskelpaket, unikt skapat för den svenska marknaden.”

”Prisvärd och härlig torvrökig whisky som bjuder på stor fyllighet och en god munkänsla.”

17,25/20P

Freddeboos.se

ISLAY-WHISKY NÄR DET ÄR SÅ DÄR UNDERBART GOTT

”Den här hårt rökta whiskyn som till stor del lagrats på sherryfat ger precis det man vill ha av den. Tydlig rökighet, torkade frukter av alla dess slag. Lakrits, mörk choklad och en söt och lång eftersmak. Islay-whisky när det är så där underbart gott.”

Gyllenstjerna Whisky

SKOTSK MALTWHISKY FRÅN ISLAY MED ALLA RÄTT

”Ursprunget med de torvrökiga nyanserna kan man inte missa, frukten i smaken är destilleriets signum. Balans och harmoni. Härlig, personlig huswhisky!”

Betyg: 4

MyWine by Elke Jung

…KRAFTFULLARE OCH MED EXTRA ALLT

”Påminner om Sanaig i doft och smak men är kraftfullare och med extra allt. Inte helt olik Kilchoman Loch Gorm, en annan favorit från destilleriet!”

Whiskyplace.se

GRATTIS SVERIGE

”Sherrylagrad, fin rök och fin frukt. Enbart för Sverige.”

Alexander Wiberg, Chevaleresk.se

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa
Kategorier
Highlight Produktnyhet - Rom

Sherrylagrad högesterrom från Habitation Velier

Sherrylagrad högesterrom från Habitation Velier

Hampden växer mer och mer fram som ett av världens främsta romdestillerier. Det är en nästan exempellös framgång som mött det anrika destilleriet som inte buteljerade en enda flaska under eget namn förrän 2018. Hampden Estate grundades redan 1753 som en sockerplantage och högst troligt har det producerats rom sedan dess, eller kanske ännu tidigare. Hampden Estate ägdes av endast två familjer under sina första 250 år. År 2003 hamnade man i ekonomiska svårigheter och övertogs av den jamaicanska regeringen som 2009 sålde verksamheten till familjen Hussey.

Ända fram till 2018 producerade Hampden rom som bara såldes till uppköpare och blenders. Men i och med familjen Husseys övertagande ändrades ambitionerna och man började långlagra rom för egen produktion. Hampdens rom görs enligt den brittiska skolan. Det är en vildjäst högesterrom som jäses mycket länge, ofta med surmäsk, så kallad dunder, för att sedan destilleras i potstills och eklagras. Trots att Hampden bara funnits på marknaden under några år är det en mycket prisbelönt och hyllad rom, som redan räknas som en av Karibiens mest framstående romsorter.

2015 startade italienaren Luca Gargano Habitation Velier som är ett romprojekt som bygger på ett nära samarbete med några av världens främsta destillatörer. Tillsammans buteljerar man högkvalitativ ”pure single rum” från olika destillerier runt om i världen. Luca Gargano har också gjort sig känd för sin Gargano Classification som är en metod att bringa systematik i vad som länge var en tämligen oreglerad rommarknad.

Habitations Veliers buteljering av Hampden 2019 LROK är lagrad på sherryfat från namnkunniga Jerezfirman Lustau och buteljerad vid naturlig fatstyrka.

LROK står för Light Rum Owen Kelly. Här ligger esterhalten mellan 200 och 400 gr /HLPA. Märkningen är från slutet av 1800-talet då familjen Owen Kelly ägde destilleriet. I processen har man tillsatt sockerrörsvinäger, dunder och ”muck” för att öka esterbildningen. Här har också en syrajäsning kompletterat den första jäsningen. Den totala jästiden är fem dygn.

Hampden 2019 LROK, Sherry Cask, Jamaica Pure Single Rum, Habitation Velier, 60,5%

Säljstart
Ytterligare produktinformation

Artnr:

Alkoholhalt:

Ursprung:

Typ:

Ålder:

Producent:

Destilleri:

Destillerad:

Buteljerad:

Råvara:

Vatten:

Jästtyp:

Jäsning:

Destillation:

Fat:

Distillery Mark:

LROK (Light Rum Owen Kelly)

Sockerhalt:

Ej tillsatt socker

Esterhalt:

Lagring:

Angels share:

Övrigt:

Totalt antal flaskor:

Antal flaskor till Sverige:

PRIS

1 398 kr

STORLEK

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Doft:

Smak:

Eftersmak:

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa
Kategorier
Highlight Produktnyhet – 4st Whisky

Fyra nya konnässörer

Fyra nya konnässörer

När beskedet kom häromåret, att Gordon & MacPhail slutar att köpa in fat från andra destillerier, gick det en tung suck genom whiskyvärlden. Många såg ett slut på Connoisseurs Choice-serien och befarade att whiskymarknaden skulle bli oerhört mycket tråkigare.

Gordon & MacPhail själva tycktes obekymrade över alla frågor och såg inte alls några problem med att åtminstone tillfälligt inte lägga ny sprit från andra destillerier på fat. På frågan om hur länge vi kunde förvänta oss att få se nya Connoisseurs Choice-lanseringar var svaret snarast: ”as long as you live, and as long as your children lives”. Lagerhusen är fyllda med intressanta whiskyfat från mängder av Skottlands destillerier, så beslutet handlade snarare om att just nu få fokusera mer på de egna destillerierna Benromach och Cairn än att ägna sig åt Connoisseurs Choice som kommer att vara mer eller mindre självförsörjande i många decennier framöver.

Connoisseurs Choice är, utan konkurrens, världens mest berömda whiskyserie. Sedan slutet av 1960-talet har Gordon & MacPhail buteljerat fler än 2000 utgåvor från fler än 100 destillerier i den stilbildande serien. Det är svårt att tänka sig hur whiskyintresset hade sett ut om inte Gordon & MacPhail hade banat väg med sina buteljeringar från kända och okända destillerier. Hur många destillerier som för första gången fått sin whisky buteljerad som singelmalt i serien finns det ingen statistik över, men det är åtskilliga.

Nu är det dags igen för fyra fascinerande buteljeringar i serien. Det är fyra singelfat från fyra destillerier uppifrån norra Skottland som nu fått möta sin flaska.

Craigellachie 2007

Craigellachie är ett av Bacardis fem destillerier i Skottland. Det ligger i den lilla byn med samma namn i hjärtat av Speyside – ett stenkast ifrån det berömda Craigellachie hotel som spelat en så stor roll i whiskyhistorien. Craigellachie byggdes under whiskyboomen i slutet av 1800-talet då många sprithandlare var i behov an singelmalt till sina blendwhiskysorter.

Destilleriet ligger i skuggan av grannen Macallan och har egentligen aldrig varit särskilt angeläget att fokusera på singelmaltwhisky. Istället har Dewars och White Horse tagit merparten av det som producerats. De senare åren har man dock byggt upp en core range med singelmalt.

Gordon & MacPhails buteljering av Craigellachie 2007 kommer från en stor Sherry Puncheon som lämnat ifrån sig 604 flaskor.

Säljstart:
Ytterligare produktinformation

Artnr:

Alkoholhalt:

Ursprung:

Speyside, Skottland

Typ:

Producent:

Destilleri:

Destillerad:

Buteljerad:

Ålder:

Fat:

Övrigt:

Totalt antal flaskor:

Antal flaskor till Sverige:

PRIS

1 845 kr

STORLEK

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Doft:

Smak:

Eftersmak:

Macduff 2006

Macduff uppfördes 1960 och ligger i Östra Highland, nära kuststaden Banff vid floden Deveron. Macduff har egentligen aldrig buteljerats under sitt destillerinamn, istället går utgåvorna under namnet Deveron, som vuxit till ett relativt stort varumärke i Medelhavsländerna, i synnerhet i Frankrike och Italien.

Destilleriet ägs sedan 1998 av Bacardi och når som Deveron allt längre ut i världen. Under destillerinamnet är det främst Gordon & MacPhail som sparsamt buteljerat detta lite bortglömda destilleri.

Gordon & MacPhails 17-åriga buteljering har lagrats på en refill Bourbon Barrelfat som gav 173 flaskor.

Säljstart
Ytterligare produktinformation

Artnr:

Alkoholhalt:

Ursprung:

Highland, Skottland

Typ:

Producent:

Destilleri:

Destillerad:

Buteljerad:

Ålder:

Fat:

Övrigt:

Totalt antal flaskor:

Antal flaskor till Sverige:

PRIS

1 979 kr

STORLEK

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Doft:

Smak:

Eftersmak:

Allt-a-Bhainne 2006

Allt-a-Bhainne är ett relativt ungt destilleri i Speyside. Det grundades 1975 av Seagrams för att producera maltwhisky till Chivas Brothers blandningar, särskilt till 100 Pipers. Destilleriet ligger nära whiskystaden Dufftown i en av Speysides mest natursköna omgivningar. Några officiella buteljeringar av singelmaltwhiskyn har inte kommit de senaste tio åren. Istället är det Gordon & MacPhail som sparsamt, men då och då, låtit oss uppleva whiskyn från Allt-a-Bhainne.

Säljstart:
Ytterligare produktinformation

Artnr:

Alkoholhalt:

Region:

Speyside, Skottland

Typ:

Producent:

Destilleri:

Destillerad:

Buteljerad:

Ålder:

Fat:

Övrigt:

Totalt antal flaskor:

Antal flaskor till Sverige:

PRIS

1 988 kr

STORLEK

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Doft:

Smak:

Eftersmak:

Glenlivet 1996

Glenlivet är ett av Skottlands mest berömda destillerier, ett av de största, ett av de äldsta och ett av nästan vad som helst. Glenlivet orsakade i whiskyindustrins barndom närmast upplopp i trakten när man som det första destilleriet i Speyside tog ut licens och gick med på att börja betala skatt. Grundaren George Smith blev därigenom en föregångare som gjorde framväxten av en hela industrin möjlig. I dag har Glenlivet en kapacitet på smått ofattbara 21 miljoner liter sprit årligen. 28 pannor inger onekligen respekt. Nu har Gordon & MacPhail buteljerat en 27-årig hogshead på fatstyrka.

Säljstart:
Ytterligare produktinformation

Artnr:

Alkoholhalt:

Ursprung:

Speyside, Skottland

Typ:

Producent:

Destilleri:

Destillerad:

Buteljerad:

Ålder:

Fat:

Övrigt:

Totalt antal flaskor:

Antal flaskor till Sverige:

PRIS

3 995 kr

STORLEK

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Doft:

Smak:

Eftersmak:

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa
Kategorier
Highlight Produktnyhet - Whisky

Maffig Single Cask Glenfarclas

Maffig Single Cask Glenfarclas

Året var 1968 när Glenfarclas, som första destilleri, buteljerade en whisky på fatstyrka. Den tappades på 60 %, vilket motsvarar 105 proof enligt det gamla brittiska sättet att ange alkoholstyrka. Whiskyn var tio år gammal och försvann ganska obemärkt. Men ”Hundrafemman” skulle återkomma när whiskyintresset växte och då blev den en ikon. Det är ingen överdrift att påstå att det var just Glenfarclas 105 som lärde whiskyintresserade att uppskatta cask strength-whisky. I dag är det nästan mer regel än undantag att destillerier släpper fatstark whisky. Många har förstått att den blir fylligare, mer koncentrerad och smakrik, och inte minst att man som konsument själv kan avgöra hur mycket eller lite vatten man vill tillsätta för att hitta den optimala balansen.

Att Glenfarclas är pionjärer tillhör det ovanliga. Glenfarclas är inget destilleri som experimenterar eller söker nya sensationer. De håller sig gärna till det gamla invanda och trygga och skyr trender och moderna whiskynycker. De har till exempel, oss veterligen, aldrig gjort en slutlagring, och de lagrar uteslutande sin whisky på sherryfat, för så gjorde far och farfar, och i en familj håller man på traditionerna. Och det där moderna påhittet med Speysidewhisky bryr man sig inte om. Det är ett sentida marknadstrick, menar man. Glenfarclas ligger utanför Aberlour i hjärtat av Speyside, men saker ska kallas vid sitt rätta namn och därför gör man en Highlandwhisky, för det har man alltid gjort.

I dag är Glenfarclas ett av få destillerier som fortfarande låter öppna lågor värma pannorna. Det är en gammaldags och riskfylld metod att destillera etanolångor, men den bidrar till smakutvecklingen på ett sätt som i det närmaste försvunnit. På de punkter där lågorna träffar pannorna blir temperaturen högre och det uppstår så kallade Malliardreaktioner där proteiner bränns. Lite grann som den karamelliserade yta som uppstår när vi grillar kött. Processen ger en mörkare färg och förhöjer både doft och smak. För Glenfarclas del skapar detta en lätt sotig karaktär. För ett antal år sedan experimenterade Glenfarclas med att göra som alla andra och konvertera till indirekt uppvärmda pannor, när resultatet analyserades åkte nymodigheterna ut och man behöll det gamla mer omständliga sättet att göra whisky – det smakade inte längre Glenfarclas.

Som ett led i Symposions 30-årfirande har Glenfarclas valt ut och buteljerat ett fatstarkt Oloroso Hogshead-fat, enkom för svenska whiskymarknaden. Det är en klassisk Cask Strength – som den gamla ”Hundrafemman” och lite till – fullmatad med sherrytoner och den där lätt grillosiga stilen som de direkteldade pannorna trollar fram. 240 flaskor släpps via Systembolaget.

Säljstart
Ytterligare produktinformation

Artnr:

Alkoholhalt:

Ursprung:

Typ:

Producent:

Destilleri:

Destillerad:

Buteljerad:

Råvara:

Lättrökt malt av kornsorten Laureate.
Ca 1 ppm.

Vatten:

Jäst:

Jäsning:

Destillation:

Tre par direkteldade kopparpannor. Wash Stills är utrustade med rummagers, (kedjor som skrapar insidan av pannan) och Spirit Stills med Boiling Balls för ökad kopparkontakt och reflux. New-make strength: 68,3%.

Fat:

Angels share:

Övrigt:

Totalt antal flaskor:

Antal flaskor till Sverige:

PRIS

STORLEK

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Doft:

Smak:

Eftersmak:

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa
Kategorier
Highlight Produktnyhet - Whisky

Enigma – 15-årig hemlighet från Islay

Enigma – 15-årig hemlighet från Islay

Cadenhead’s är fortsatt hemlighetsfulla med sin populära Enigma-serie. Enigma betyder som bekant gåta och gåtfulla är just vad dessa buteljeringar är. Man anger inget urpsrungsdestilleri och är sparsam med mer ingående detaljer i övrigt. Man får helt enkelt lita på att Cadenhead’s buteljerar något intressant. Och vi som redan har provat, vet att så brukar vara fallet.

Cadenhead’s är en av Skottlands mest respekterade oberoende buteljerare och den tveklöst äldsta. I sin lilla butik i Aberdeen började George Duncan sälja whisky redan 1842. Några år senare började hans svåger, den på sin tid berömda skotska poeten William Cadenhead, jobba i butiken. Ytterligare några år senare tog han över verksamheten och ändrade butiksnamnet till sitt eget. Det finns priskuranter bevarade från senare delen av 1800-talet som visar att både Laphroaig och Jamaicarom såldes i butiken. Troligen var Cadenhead’s en av de allra första som handlade med rom. Aberdeen låg helt enkelt närmare världen än många andra städer och i hamnen låg stora handelsfartyg regelbundet på redden och väntade på att angöra.

Sedan 1972 delar Cadenhead’s ägarskap med Springbank.

I dag har Cadenhead’s imponerande lager av både whisky och rom och man buteljerar enligt en hårdnackad kvalitetspolicy. Ryktet som bolaget byggt under sin snart 200-åriga historia gör att man kan lita på en Cadenhead’s buteljering, även om den, som i detta fall, till stora delar är en gåta – en Enigma.

Säljstart
Ytterligare produktinformation

Artnr:

Alkoholhalt:

Ursprung:

Typ:

Producent:

Destilleri:

Destillerad:

Buteljerad:

Ålder:

Fat:

Övrigt:

Totalt antal flaskor:

Antal flaskor till Sverige:

PRIS

STORLEK

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Doft:

Smak:

Eftersmak:

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa
Kategorier
Highlight Produktnyhet - Whisky

Rökig sherrylagring från Isle of Mull

Rökig sherrylagring från Isle of Mull

Ledaig är ett av de mer svåruttalade whiskynamnen. Varianterna är otaliga i såväl brittiska, skotska som gaeliska försök att uttala korrekt. Ska man ge Ledaig någorlunda rättvisa och efterlikna så som man säger vid destilleriet ska det låta ungefär [le tjeck] med tyngdpunkt på sista stavelsen, på samma sätt som i ord som ”banan” och ”maskin”. Ledaig är gaeliska och som ofta har whiskynamnen koppling till den omgivande naturen. Ledaig betyder ”trygg hamn, eller brant sluttning”.

Ledaig är namnet på den rökiga whiskyn från Tobermory Distillery, det är alltså ett varumärkesnamn precis som Springbanks Longrow. Men det har också varit namnet på själva destilleriet. Tobermory var lagt i malpåse mellan 1930 och 1972. När nya ägare återupptog verksamheten ändrades namnet till Ledaig, men vid nästa ägarbyte 1993 återtog man det ursprungliga Tobermory – som också är namnet på byn där destilleriet ligger.

Tobermory Distillery är en ö-whisky. Det är det enda destilleriet på Mull, som efter Skye är den största ön i inre Hebriderna. Destilleriet är mycket gammalt. Det grundades redan 1798, men har varit stängt under långa perioder. I dag ägs det av sydafrikanska Distell Group.

Den rökiga whiskyn som produceras vid Tobermory är mycket populär. Ledaig är en klassisk rökig ö-whisky som närmast drar åt Islay i stilen. Den står i dag för upp emot 80 procent av destilleriets produktion. Merparten av spriten används till bolagets blendwhiskysorter.

Nu har Gordon & MacPhail buteljerat en Ledaig från 2005 i sin prestigefyllda Connoisseurs Choice-serie. Det är en 19-årig rökig sherrylagring som Symposion valt ut enbart för den svenska marknaden.

Säljstart
Ytterligare produktinformation

Artnr:

Alkoholhalt:

Ursprung:

Typ:

Producent:

Destilleri:

Destillerad:

Buteljerad:

Ålder:

Råvara:

Hårt rökt mältat korn, >35 ppm

Vatten:

Fat:

Jäst:

Angels share:

Övrigt:

Ej färgad, ej kylfiltrerad. Sverigeexklusiv buteljering.

Totalt antal flaskor:

Antal flaskor till Sverige:

PRIS

STORLEK

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Doft:

Smak:

Eftersmak:

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa
Kategorier
Highlight Produktnyhet - Rom

Trinidad – en karibisk rom-pärla

Trinidad – en karibisk rom-pärla

Trinidad och Tobago är en karibisk ö-stat med en fascinerande kultur. De två öarna ligger mycket nära den sydamerikanska kontinenten och kan ses från Venezuela. Det är ett välmående land, som är rikt på naturtillgångar som olja och gas. Romindustrin var länge blomstrande på Trinidad. Under den brittiska kolonialtiden och in i självständigheten 1962 fanns det över 50 destillerier som producerade rom på Trinidad.

Halvstatliga Trinidad Distillers Limited, T.D.L, grundades 1949. Bolagets stora produkt är Angostura som tillverkas här och exporteras till de flesta av världens länder. 1973 köptes närbelägna Fernandez Distillers upp och införlivades i verksamheten. Och när Caroni stängde 2003 blev T.D.L den enda kvarvarande romdestillatören på Trinidad. På senare tid har flera mindre romtillverkare öppnat smådestillerier.

Generellt räknas Trinidads rom till den brittiska skolan, men den typiska britt-stilen, som på Jamaica och Barbados, är inte lika utmärkande.

Den franska romspecialisten Florent Beuchet och hans företag Compagnie des Indes är en liten fristående buteljerare som specialiserat sig på högklassig rom. Företagets varumärke är en hommage till de pionjärer som trafikerade Atlanten för att handla med dyrbara och sällsynta varor, däribland rom som snart blev den viktigaste lasten.

Compagnie des Indes buteljerar rom från hela världen i mängder av stilar, men fäster alltid stor vikt vid ursprung, äkthet och terroir.

Nu har Florent Beuchet buteljerat en 13-årig Trinidad-rom, ett singelfat som gett 246 fatstarka flaskor, samtliga för den svenska marknaden.

Säljstart
Ytterligare produktinformation

Artnr:

Alkoholhalt:

Ursprung:

Typ:

Ålder:

Producent:

Destilleri:

Destillerad:

Buteljerad:

Ålder:

13 år

Råvara:

Destillation:

Fat:

Distillery Marques:

Esterhalt:

Lagring:

Angels share:

Sockerhalt:

Inget tillsatt socker

Övrigt:

Vid destilleriet ligger en mangoplantage, vilket sägs kunna påverka jäsningen och smakutvecklingen.

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen.

Totalt antal flaskor:

Antal flaskor till Sverige:

PRIS

995 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Doft:

Smak:

Eftersmak:

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa
Kategorier
Highlight Uncategorized

Kilchomantävling – 20 år med Islays gårdsdestilleri

Kilchomantävling – 20 år med Islays gårdsdestilleri

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD

I år firar Kilchoman 20 år. Två fantastiska decennier fyllda med whisky, äventyr och många härliga minnen. Det vill vi fira med en tävling där du bl a har chans att vinna fina priser i Kilchomans eget tweedtyg.

Vad är ditt bästa Kilchoman-minne?

Kanske var det en smakupplevelse som tog dig med storm, en doft som dröjde sig kvar eller ett besök på destilleriet som blev oförglömligt?

Oavsett vad, så ser vi fram emot att höra din berättelse!


Så deltar du:

Dela ditt bästa Kilchoman-minne i kommentarsfältet till tävlingsinlägget på Kilchoman Whisky Swedens Facebook-sida. Skriv också vilken hattstorlek du har. (Tillgängliga storlekar: 57, 60 och 61.)

Juryn premierar bidrag som står ut från mängden, t ex genom att vara extra kreativa, roliga, rörande och inspirerande.

Klicka här för att komma till tävlingsinlägget

Tävlingen pågår från den 11 februari till den 7 mars 2025. Vinnarna meddelas tisdag den 11 mars i ett inlägg på Kilchomans Whisky Swedens Facebook-sida.


En keps i Kilchomans eget tweedmönster kan bli din!

Tävlingsvilkor

  • Du måste vara minst 25 år för att delta.

  • Du deltar genom att dela ditt bästa Kilchoman-minne i kommentarsfältet till tävlinginlägget på Kilchoman Whisky Swedens Facebook-sida. Skriv också vilken hattstorlek du har. (Tillgängliga storlekar: 57, 60 och 61).

  • Juryn premierar bidrag som står ut från mängden, t ex genom att vara extra kreativa, roliga, rörande och inspirerande.

  • Du kan endast delta en gång och bara med din egen Facebook-profil. 

  • Tävlingen pågår från 11 februari till 7 mars 2025.

  • Vinnarna utses av en jury bestående av Symposion medarbetare.

  • Vinnarna meddelas endast via ett inlägg på Kilchoman Whisky Swedens Facebook-sida den 11 mars 2025.

  • Eventuell vinstskatt betalas av vinnarna.

  • Genom att delta i tävlingen ger du Kilchoman Whisky Sweden tillstånd att återpublicera din text.

  • Genom att delta i tävlingen ger du Kilchoman Whisky Sweden tillstånd att tagga dig.

  • Anställda på Symposion och deras familjemedlemmar får inte delta i tävlingen.

  • Tävlingen är inte på något sätt är sponsrad, stödd eller administrerad av eller knuten till Meta.

Pris 1-5: Keps i Kilchomans eget tweedmönster (finns i storlek: 57, 60 och 61).
Pris 6-10: Nyckelring i Kilchomans eget tweedmönster
Pris 11-20: Skrivblock och blyertspenna med Kilchoman-logo.
Föregående bild
Nästa bild

Berättelsen bakom Kilchoman-tweeden

På den vindpinade whiskyön Islay förverkligade Anthony och Kathy Wills sin dröm när de, år 2005,  grundade gårdsdestilleriet Kilchoman.

Som en hyllning till Kilchomans viktigaste beståndsdelar designade Kathy ett tweedmönster i tre färger: blått för det klara källvattnet, gyllene för kornmalten och brunt för den unika Islay-torven.

Tyget vävs på ön Islay av företaget Islay Woollen Mill.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.